De kathedraal van Chartres behoort samen met de kathedralen van Amiens en Reims, tot de 13de eeuwse hooggotische of Frans gotische kathedralen. De kathedraal van Chartres staat op de locatie van eerdere kerken, die allemaal door brand werden verwoest. De kathedraal van Chartres is gewijd aan de Maagd Maria. Karel de Grote schonk in 876 de Sancta Camisa aan de kathedraal, de Maagd Maria zou deze tuniek gedragen hebben, toen zij onder het kruis stond bij haar zoon Jezus. Tijdens de brand in 1194 bleef de Sancta Camisa behouden, dit werd gezien als een teken van de Maagd Maria om een grotere, mooiere kathedraal in Chartres te bouwen. De westportalen met het Koningsportaal en crypte bleven tijdens de brand eveneens behouden. De kathedraal werd herbouwd van 1194 tot 1220. De kathedraal wordt beschouwd als de zetel van de Maagd Maria op aarde. Standbeelden van o.a. Euclides, Aristoteles en Pythagoras sieren het Koningsportaal van de kathedraal. De glas-in-lood ramen zorgen voor het intense diepblauwe Chartreslicht. De kathedraal is ook beroemd door haar labyrint, dat in 1205 in het middenschip werd ingelegd met marmer. Pelgrims die niet op bedevaartstocht naar Jeruzalem konden, liepen het labyrint van Chartres als een symbolische bedevaartstocht in de hoop verlichting te vinden. Samen met Mont Saint-Michel, werd de kathedraal van Chartres in de middeleeuwen een belangrijk christelijk pelgrimsoord in Frankrijk, ze liggen beide aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. De kathedraal van Chartres is ook tegenwoordig voor veel pelgrims een belangrijke tussenstop op hun tocht naar Santiago de Compostela. De kathedraal staat in het historische centrum van Chartres, ongeveer 80 km ten zuidwesten van Parijs. De kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres) werd in 1979 uitgeroepen tot Werelderfgoed, ze staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Chartres Cathedral.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos classic car road trip
Kathedraal van Chartres: Het zuidportaal dateert uit 1224-1250 en toont gebeeldhouwde scènes uit het Nieuwe Testament. Het 13de eeuwse noordportaal toont gebeeldhouwde scènes uit het Oude Testament. Het westportaal is het oudste gedeelte van de kathedraal, het werd tijdens de brand in 1194 niet verwoest. De kathedraal van Chartres heeft in totaal negen portalen.
Kathedraal van Chartres: Het zuidportaal dateert uit 1224-1250 en toont gebeeldhouwde scènes uit het Nieuwe Testament. Het 13de eeuwse noordportaal toont gebeeldhouwde scènes uit het Oude Testament. Het westportaal is het oudste gedeelte van de kathedraal, het werd tijdens de brand in 1194 niet verwoest. De kathedraal van Chartres heeft in totaal negen portalen.
Kathedraal van Chartres: De linker ingang van het zuidportaal. Het indrukwekkende portaal in de westfaçade staat bekend als het Koningsportaal, het is verfraaid met laat romaanse beelden van Oude Grieken, zoals Euclides, Aristoteles en Pythagoras. Het Koningsportaal is een van de weinig overgebleven gedeelten van een oudere kerk, die door de brand in 1194 werd verwoest.
Kathedraal van Chartres: Een waterspuwer in het zuidportaal, rond de waterspuwers van het zuidportaal is veel klein beeldhouwwerk te bewonderen. De negen portalen van de kathedraal zijn verfraaid met ruim 4000 beelden, de 12de en 13de eeuwse beelden zijn uniek in Frankrijk. De Kathedraal van Chartres werd in 1979 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Kathedraal van Chartres: Het zuidportaal is gedecoreerd met beelden van de twaalf apostelen. De kathedraal staat in het middeleeuwse centrum van de Franse stad Chartres. Sinds de bouw in 1194 doorstond de kathedraal vele eeuwen, oorlogen en de Franse Revolutie. Tijdens WOI en WOII werden de glas-in-lood ramen veilig opgeborgen en na de oorlog weer teruggeplaatst.
Kathedraal van Chartres: Het 13de eeuwse zuidportaal. De kathedraal van Chartres staat op de plaats van eerdere kerken, die allen door brand werden verwoest. Na de laatste brand in 1194 werd meteen met de herbouw begonnen. De kathedraal van Chartres is in de loop der eeuwen weinig veranderd, ze ziet er bijna hetzelfde uit als in de tijd, dat ze werd gebouwd.
Kathedraal van Chartres: De kathedraal is beroemd om het Chartreslicht, de blauwe gloed, die onstaat doordat het daglicht door de 12de en 13de eeuwse glas-in-lood ramen naar binnen valt. De kleur blauw wordt vaak geassocieerd met de Maagd Maria. De kathedraal van Chartres heeft 176 glas-in-lood ramen, samen hebben ze meer dan 5000 afzonderlijke afbeeldingen.
Kathedraal van Chartres: In 876 AD schonk Karel de Grote de Sancta Camisia, de tuniek van de Maagd Maria, aan de kathedraal. Maria zou de tuniek gedragen hebben tijdens de kruisiging van haar zoon Jezus. Bij de brand in 1194 bleef de tuniek behouden, dit werd uitgelegd als een teken van de Maagd Maria, dat er een veel grotere en mooiere kathedraal moest worden gebouwd.
Kathedraal van Chartres: De Notre Dame de Pilar staat ook bekend als de Zwarte Madonna van Chartres. Na de grote brand van 1194 begon de herbouw van de kathedraal van Chartres nog in hetzelfde jaar, de kathedraal werd gewijd in 1260. De kathedraal wordt beschouwd als de Zetel van de Maagd Maria op Aarde en is aan haar gewijd. De kathedraal is een pelgrimsoord.
Kathedraal van Chartres: Het blauwe glas-in-lood raam dateert uit circa 1150. De oostelijke glas-in-lood ramen, waar de zon opkomt, verbeelden de Incarnatie van de Eeuwige Wereld, Geboorte en jeugd van Jezus, en van de Bruiloft te Kana, waar Jezus water in wijn verandert. Het westelijke roosvenster dateert uit de 13de eeuw en toont een afbeelding van 'Het Laatste Oordeel'.
Kathedraal van Chartres: De 16de eeuwse astrologische klok op het koorhek gaf niet alleen de tijd aan, maar ook de dagen, de maanden, de tijd van de zonsopkomst en zonsondergang, de maanstanden en de stand van de dierenriem. Het binnenwerk van de klok werd in 1793 deels verwoest. Het beeldhouwwerk op het koorhek toont scènes uit het leven van Jezus en Maria.
De kathedraal van Chartres is ook bekend door haar labyrint. Het Labyrint van Chartres werd in 1205 van marmer ingelegd in de vloer van het middenschip. Soms staan er stoelen op, zodat je het labyrint niet kan lopen, zoals in vroegere tijden pelgrims deden, die niet naar de Heilige Stad Jeruzalem konden reizen en door het volgen van het labyrint een symbolische bedevaartstocht maakten en op deze manier verlichting vonden of boete deden.
De torens van de kathedraal van Chartres verschillen zowel in hoogte als uiterlijk. De romaanse zuidelijke toren is circa 105 meter hoog en werd rond 1140 gebouwd. De flamboyant gotische noordelijke toren is circa 113 meter hoog, ze werd gebouwd op de resten van een oudere toren. De kathedraal van Chartres werd in 1979 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
De crypte van de kathedraal van Chartres: De Chapelle Notre-Dame-de- Sous-Terre (Kapel van Onze-Lieve-Vrouwe Onder de Grond). De crypte wordt beschouwd als de grootste crypte van Frankrijk en de op twee na grootste ter wereld, alleen de crypte van de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de crypte van de kathedraal van Canterbury in Engeland zijn groter. De crypte van de kathedraal van Chartres heeft bijna dezelfde breedte als de kathedraal.
Een wegwijzer met een sint jacobsschelp, het iconische symbool van de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela, bij de kathedraal van Chartres, een van de belangrijkste stopplaatsen in Frankrijk voor bedevaartgangers, die op weg zijn naar Santiago de Compostela in Spanje. De route naar Santiago de Compostela (Camino de Santiago) is ook een UNESCO Werelderfgoed.
Kathedraal van Chartres: Het roosvenster in de zuidtfaçade verbeeldt de Apocalyps, Maria met het kind Jezus, de profeten en de evangelisten. Sinds de 14de eeuw worden aan de kathedraal van Chartres voortdurend restauraties verricht, de belangrijkste vonden plaats in de 19de en 20ste eeuw. De kathedraal van Chartres kreeg in 1979 de status Werelderfgoed van UNESCO.