Archeologisch Mystras ligt op de Peloponnesos, 6 km van Sparta. Mystras ligt op de hellingen van het Taygetosgebergte. De Kástro van Mystras ligt op de top van een berg en werd in 1249 door de Franken gesticht. Mystras viel al in 1262 in handen van het Byzantijnse Rijk en werd een belangrijk Byzantijns cultureel centrum, het trok kunstenaars aan uit Italië en Constantinopel. Vanuit het Despotenpaleis regeerden de despoten van Morea over Mystras. Mystras viel korte tijd onder het bewind van Venetië voor het werd bezet door de Ottomanen. Het werd Grieks toen Griekenland in 1821 de onafhankelijkheid uitriep. Mystras is verdeeld in een Boven- en een Benedenstad, gescheiden door de Monemvasiapoort. Mystras is beroemd om zijn Grieks-Orthodoxe kerken en kloosters. De oudste kerk van Mystras is de Mitrópolis of St. Demetrios, hier werd de laatste Byzantijnse keizer Constantijn XI gekroond. De Agioi Theodoroi uit 1295 heeft een door acht bogen ondersteunde koepel, de architectuur van de Agioi Theodoroi heeft overeenkomst met de kloosterkerk van Hosios Loukas. Moni Pantanassas uit 1428 is het enige bewoonde klooster van Mystras, in de kerk van Moni Pantanassas worden regelmatig diensten gehouden. De 14de eeuwse Perivleptos is gedeeltelijk uit de rotsen gehakt. De kerken Panagia Odigitria en de Agia Sofia dateren uit de 14de eeuw. De Evangelistria is een kleine kerk uit de 14de of 15de eeuw. Alle kerken van Mystras kerk zijn gedecoreerd met Byzantijnse fresco's. Hoewel Mystras al in 1922 verklaard werd tot archeologische site, werd het nog bewoond tot 1953. Mystras wordt op meerdere manieren geschreven: Mistra, Mystra en Mistras of Mistrás. Archeologisch Mystras kreeg in 1989 de status Werelderfgoed en werd ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Archaeological Site of Mystras.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Archeologisch Mystras: De antieke stad Mystras ligt op een heuvel, hoog boven het moderne Mystras en de moderne stad Sparta. Mystras was een versterke stad tijdens de Byzantijnse tijd. In de laatste decennia van het Byzantijnse Rijk was Mystras, na Constantinopel, de belangrijkste stad. De oude stad Mystras is tegenwoordog vooral bekend om haar talrijke Byzantijnse kerken. Archeologisch Mystras kreeg in 1989 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Mystras: De antieke stad Mystras ligt op een heuvel, hoog boven het moderne Mystras en de moderne stad Sparta. Mystras was een versterke stad tijdens de Byzantijnse tijd. In de laatste decennia van het Byzantijnse Rijk was Mystras, na Constantinopel, de belangrijkste stad. De oude stad Mystras is tegenwoordog vooral bekend om haar talrijke Byzantijnse kerken. Archeologisch Mystras kreeg in 1989 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Mystras: De Kástro, het kasteel van Mystras, werd in 1249 gebouwd, het kasteel van Mystras ligt op een heuveltop in het Taygetos gebergte en kijkt uit over de vallei, waar eens het oude Sparta lag. De Kástro ligt op het hoogste punt in Mystras. De rotsachtige, steile heuvel is bedekt met kerken, kloosters, paleizen en huizen. Mystras ligt zes km van het moderne Sparta op de Peloponnesos. Archeologische Mystras is een Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Mystras: De entree naar de Kástro, het kasteel van Mystras. Mystras werd in 1249 door de Franken gesticht, de Kástro werd in hetzelfde jaar gebouwd op de top van een berg en kijkt uit over de vlakte van Lakonia en het moderne Sparta. Al in 1262 viel Mystras in handen van het Byzantijnse Rijk. Mystras was een van de laatste belangrijke Byzantijnse culturele centrums, waar kunstenaars uit o.a. Italië en Constantinopel naar toe kwamen.
Archeologisch Mystras: De restanten van een poort bij het Despotenpaleis van Mystras. In de 14e eeuw werd Mystras de zetel van het Despotaat van Morea. De despoten waren de heersers van de Peloponnesos, dat tijdens de middeleeuwen en aan het begin van de Vroegmoderne Tijd bekend stond als Morea. De titel Despoot werd verleend aan de zonen of schoonzonen van een regerende Byzantijnse keizer.
Archeologisch Mystras: Het Despotenpaleis ligt in de Bovenstad van Mystras, de Áno Hóra, waar de hogere klasse woonde, vanuit het Despotenpaleis regeerden de despoten van Morea over de stad. Mystras werd eind 17de eeuw bezet door de Ottomanen en in 1687 door Venetië. In 1715 werd het opnieuw bezet door de Ottomanen. Mystras was in 1821, aan het begin van de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog, een van de eerste Griekse steden, die werd bevrijd.
Archeologisch Mystras: De kloosterkerk van Moni Pantanassas, het klooster Pantanassa, is een van de best bewaarde gebleven kerken van Mystras. Het klooster werd afgebouwd in 1428, de kerk heeft vijf koepels. Het klooster van Pantanassa wordt nog bewoond door nonnen en is het enige permanent bewoonde gebouw in Mystras. In de kloosterkerk worden regelmatig diensten gehouden, wij mochten een kerkdienst bijwonen ter ere van het Grieks-Orthodoxe Pasen.
Archeologisch Mystras: De Agia Sofia in Mystras werd vernoemd naar de patriarchale kathedraal van Constantinopel. De kerk werd in de 14de eeuw gebouwd voor de eerste Despoot van Morea en voor de aristocratie van Mystras. De Agia Sofia heeft een kleine toren, de kerk is evenals alle andere kerken in Mystras, gedecoreerd met fresco's. De kerk werd gebruikt als de kapel van het Despotenpaleis van Mystras.
De met sneeuw bedekte bergen van het Taygetosgebergte gezien vanuit de oude stad Mystras. Mystras ligt op de hellingen van het Taygetos gebergte nabij Sparta. Mystras had destijds ruim 20.000 inwoners. Hoewel het in 1922 tot een archeologisch gebied werd verklaard, werden de huizen nog tot 1953 bewoond. Archeologisch Mystras staat sinds 1989 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ingeschreven als: Archaeological Site of Mystras.
Archeologisch Mystras: De Monemvasiapoort ligt halverwege de heuvel, waarop Mystras werd gebouwd. De Bovenstad, de Áno Hóra, en de Benedenstad, de Káto Hóra, van Mystras werden door de Monemvasiapoort gescheiden. In de Bovenstad woonde de aristocratie, de burgers woonden in de Benedenstad. De Kástro van Mystras ligt hoog verheven boven de Bovenstad en de Benedenstad. De Monemvasiapoort staat ook bekend als de Sideroporta of de IJzeren Poort.
Archeologisch Mystras: De Panagia Odigitria staat ook bekend als de Afentiko-kerk. De Panagia Odigitria en de Agioi Theodoroi behoren tot het Brontochionklooster. De Panagia Odigitria werd in de 14de eeuw gebouwd, de kerk heeft zes koepels en is gedecoreerd met fresco's, waaronder fresco's met scènes uit de Bijbel, zoals de 'Bruiloft te Kana' en de 'Genezing van een blinde'. Alle kerken in Mystras zijn verfraaid met fresco's.
Archeologisch Mystras: De Agioi Theodoroi werd in 1295 voltooid, de koepel van de kerk wordt ondersteund door acht bogen. De architectuur van de Agioi Theodoroi heeft overeenkomst met de kerk van het klooster Hosios Loukas in de Griekse stad Distomo. De kerk is gedecoreerd met 13de eeuwse fresco's. De Agioi Theodoroi ligt in Káto Hóra, de Benedenstad, het laagst gelegen deel van Mystras. In de Benedenstad van Mystras staan de meeste kerken.
Archeologisch Mystras: De Evangelistria werd ergens aan het eind van de 14de of het begin van de 15de eeuw gebouwd. De Evangelistria is een kleine kerk met slechts één koepel. Het kerkje deed vermoedelijk alleen dienst tijdens begrafenissen, want ze werd omringd door ossuaria en graven. De kerk is verfraaid met fresco's, die dateren uit de late 14de of het begin van de 15de eeuw. Archeologisch Mystras werd in 1989 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Mystras: De Mitrópolis of de kathedraal van Agios Demetrios is de hoofdkerk van de Benedenstad. De Mitrópolis is de oudste kerk van Mystras, ze werd gebouwd van 1280-1292. Constantijn XI, de laatste Byzantijnse keizer, werd in de Mitrópolis gekroond. Keizer Constantijn XI vond een tragische dood in de strijd tijdens de val van Constantinopel in 1453. Een groot deel van de Peloponnesos en Mystras kwamen daarna onder het bewind van het Ottomaanse Rijk.
Archeologisch Mystras: Het klooster van Moni Perivleptou werd in de 14de eeuw gebouwd. Het klooster is tegen een rots aangebouwd en gedeeltelijk uit de rots gehakt, een deel van de muren wordt gevormd door de rotswand. De kloosterkerk van Moni Perivleptou werd gedecoreerd met fresco's uit de 13de en 14de eeuw. De fresco's verbeelden bijbelse scènes, zoals een afbeelding van Johannes de Doper en een afbeelding van de Doop van Christus.
Archeologisch Mystras: De huizen in de Benedenstad zijn nu ruïnes, ze werden echter tot 1953 bewoond. Het Archeologisch Museum van Mystras is gevestigd in een vleugel van de Mitrópolis, de kathedraal van Mystras. Het museum werd in 1952 gesticht, het museum herbergt objecten uit de Byzantijnse periode, waaronder beeldhouwwerk, aardewerk, iconen en fragmenten van Byzantijnse fresco's. Mystras ligt op de Peloponnesos in het zuiden van Griekenland.