Molengang van Kinderdijk-Elshout: Windmolens waren eeuwenlang kenmerkend voor het Nederlandse landschap en het symbool van de voortdurende strijd tegen het water. Meer dan de helft van Nederland zou zonder molens en dijken bij hoog tij en in natte seizoenen onder water staan. Bij oorlogsdreiging werd water een bondgenoot, dan werden polders onder water gezet als verdedigingslinie tegen de vijand. Vanaf de 14de eeuw staan er molens in Kinderdijk. De molens werden gebouwd om het overtollige water uit o.a. de Alblasserwaard te pompen. De negentien molens van Kinderdijk-Elshout vormen samen een molengang. De molens, die nu nog in Kinderdijk staan, dateren uit 1738-1740. De molengang van Kinderdijk is een goed voorbeeld van hoe Nederlanders al eeuwenlang hun laaggelegen land proberen te beschermen tegen het water. De molengang van Kinderdijk-Elshout is uniek, nergens is een vergelijkbaar monument te vinden. De molens van Kinderdijk zijn te bezichtigen vanaf een voetpad langs de ringvaart. De Nederwaard Molen no. 2 en de poldermolen van Blokweer, de museummolens van Kinderdijk, zijn geopend voor publiek. Bij de molens van Kinderdijk staat een modern gemaal, dit heeft met andere gemalen, het werk overgenomen van de molens. Inmiddels zijn overal in Nederland de windmolens vervangen door moderne gemalen om het laaggelegen land en de polders droog te houden. Het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld staat in Lemmer. Van de ruim 9000 molens, die Nederland telde, zijn er ongeveer 1200 over. De molens van Kinderdijk zijn in werkende staat en zouden het werk van het J.U. Smitgemaal kunnen overnemen, de capaciteit van dit gemaal is ca. 1300 m³ water per minuut. De molengang van Kinderdijk-Elshout kreeg in 1997 de status Werelderfgoed en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Mill Network at Kinderdijk-Elshout.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Donkere wolken pakken zich samen boven de negentien historische windmolens van Kinderdijk-Elshout, deze windmolens pompten het overtollig water uit de polders in de Alblasserwaard. De windmolens bij Kinderdijk-Elshout geven een goed beeld hoe in Nederland eeuwenlang polders werden drooggehouden en overstromingen werden voorkomen. De molengang van Kinderdijk-Elshout werd in 1997 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Donkere wolken pakken zich samen boven de negentien historische windmolens van Kinderdijk-Elshout, deze windmolens pompten het overtollig water uit de polders in de Alblasserwaard. De windmolens bij Kinderdijk-Elshout geven een goed beeld hoe in Nederland eeuwenlang polders werden drooggehouden en overstromingen werden voorkomen. De molengang van Kinderdijk-Elshout werd in 1997 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
De negentien molens van Kinderdijk-Elshout zijn een uniek Werelderfgoed van UNESCO, want nergens ter wereld is een vergelijkbaar monument te vinden. Eeuwenlang hebben windmolens de Nederlandse polders in natte seizoenen droog gehouden, bovendien konden ze in tijden van droogte de landbouwgronden nat konden, zodat de oogst niet verloren ging. Polders werden in het verleden ook tijdens oorlogen onder water gezet als verdedigingslinie tegen de vijand.
De Molens van Kinderdijk-Elshout tegen het vallen van de avond. Nederland telt tegenwoordig nog ruim duizend windmolens, maar nergens staan zoveel molens bij elkaar als in Kinderdijk-Elshout. Windmolens waren eeuwenlang kenmerkend voor het Nederlandse landschap en een symbool van de onophoudelijke strijd tegen het water. De molens van Kinderdijk-Elshout zijn de beroemdste molens in Nederland en behoren tot de beroemdste molens ter wereld.
In Kinderdijk is de geschiedenis van de voortdurende strijd van Nederland tegen het water zien. Al vanaf de 14de eeuw staan er in Kinderdijk molens. De molens die nu nog in Kinderdijk staan, dateren uit de periode 1738-1740. De molens werden gebouwd om het overtollige water uit de polders van de Alblasserwaard te pompen en af the voeren naar de rivier de Lek. De historische molens van Kinderdijk zijn nog steeds in werkende staat en zouden nog dienst kunnen doen.
De molens van Kinderdijk-Elshout staan in de Alblasserwaard en worden omgeven door water en riet. In de 18de eeuw stonden er ongeveer 9000 windmolens in Nederland om de polders te bemalen, droog te houden. In Kinderdijk-Elshout werd het systeem om de polders te bemalen eeuwenlang toegepast. Er staan nog circa 1200 windmolens in Nederland, zoals korenmolens, papiermolens, vooral in Zaandam, en de poldermolens, die de polders droog moesten houden.
De molens van Kinderdijk-Elshout: De Neederwaard Molen no. 2 is geopend voor publiek. Het was gebruikelijk, dat een molenaar met zijn gezin in de molen woonde. In de Nederwaard Molen no. 2 woonde tot 1950 een molenaar met zijn vrouw en hun elf kinderen. Door de uitvinding van de stoommachine verdwenen de meeste windmolens uit het Nederlandse landschap en werden vervangen door stoomgemalen, die weer zijn vervangen door diesel- en elektrische gemalen.
Molens van Kinderdijk-Elshout: Het schoepenrad van de Nederwaard Molen no. 2 werd gebruikt om het water uit de polder in de ringvaart te pompen. Het rad stond door een stelsel van assen in verbinding met de wieken van de molen, zodra de wieken door de wind in beweging werden gezet ging het schoepenrad draaien. De molengang van Kinderdijk-Elshoutwerd werd in 1997 Werelderfgoed van UNESCO.
Een van de molens van Kinderdijk weerspiegeld in het water. Vanaf een voet- en fietspad langs de ringvaart zijn de windmolens van Kinderdijk te zien, de molens bekijken kan ook per boot. De molengang van Kinderdijk-Elshout vormen een uniek cultuurlandschap in Nederland. Het meest karakteristiek in dit schilderachtige landschap zijn de molens. Zonder molens en dijken zou ruim de helft van Nederland bij hoog tij en in elk nat seizoen onder water staan.
Een paar van de negentien historische windmolens van Kinderdijk-Elshout. Al in de 8ste eeuw begonnen Nederlanders dijken te bouwen om zichzelf en hun land te beschermen tegen hoog water. Om meer landbouwgrond te krijgen werd in de 15de eeuw begonnen om ringdijken rond meren en aangeslibde stukken land te bouwen en ze met windmolens leeg te pompen, om het water af te voeren, werd een netwerk van kanalen naar zee aangelegd.
De wieken van de molens van Kinderdijk staan als een handschrift uit het verleden tegen de donkere Hollandse lucht afgetekend. De houten kap kan draaien op de stenen onderkant, deze constructie maakt het mogelijk om de wieken op de wind te zetten. Een molenaar gebruikte de wieken ook om een gebeurtenis aan te kondigen, elke positie heeft een betekenis, zoals rouw of vreugde. In WOII werden wiekstanden gebruikt om boodschappen aan het verzet door te geven.
Bij Kinderdijk staat het J.U. Smitgemaal, het verving in 1972 een ouder gemaal, dat al eerder het werk van de windmolens van Kinderdijk-Elshout had overgenomen. Het J.U. Smitgemaal is een vijzelgemaal. Tegenwoordig zijn de vijzels van het gemaal computergestuurd, het kan ongeveer 1.300 m³ water per minuut wegpompen. Mocht het moderne gemaal uitvallen, dan kunnen de historische windmolens van Kinderdijk-Elshout nog altijd dienst doen.