Archeologisch gebied van Olympia: Olympia ligt op de Peloponnesos in Griekenland. Het oude Olympia is een van de belangrijkste heiligdommen uit de oudheid, opgedragen aan de Griekse god Zeus. In Griekenland liggen meerdere heiligdommen uit de Oudheid, de belangrijkste liggen bij Delphi, Epidaurus en Olympia. Olympia was geen echte stad, maar een heiligdom met een verzameling tempels en huizen voor priesters, sporters en bezoekers. Ter ere van de god Zeus vonden in 776 v.Chr. in Olympia de eerste Olympische Spelen plaats. Na bijna twaalf eeuwen werden de 'heidense' spelen in 394 n.Chr. verboden door de christelijke keizer Theodosius de Grote. De moderne Olympische Spelen vonden in 1896 voor het eerst plaats in Athene. Iedere vier jaar wordt het Olympisch vuur ontstoken bij de tempel van Hera in archeologisch Olympia. De belangrijkste monumenten in archeologisch Olympia zijn de tempel van Zeus en de tempel van Hera. Het antieke stadion van Olympia uit de vroege 5de eeuw v.Chr. heeft een atletiekbaan van 192.29 meter lang en 28,50 meter breed, het had plaats voor circa 45000 toeschouwers. Het Palaestra was de oefenruimte voor worstelaars. Discus- en speerwerpen werden beoefend in het Gymnasium. In Olympia staat het Philippeion uit 338 v.Chr. Philips II begon met de bouw, Alexander de Grote liet het afbouwen. De werkplaats van Phidias werd gebouwd om een beeld van Zeus te vervaardigen, later werd op de ruïne een vroeg christelijke kerk gebouwd. In het Museum van Olympia zijn o.a. voorwerpen tentoongesteld, die voor het maken van het enorme beeld van Zeus zijn gebruikt, dit beeld bestaat niet meer. Olympia ligt circa 50 km van de tempel van Apollo Epicurius in Bassae. Archeologisch Olympia werd in 1989 een Werelderfgoed, het staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Archaeological Site of Olympia.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Archeologisch Olympia: Het Philippeion was een rond gedenkteken met zuilen, opgetrokken in de ionische stijl. Het bouwwerk dateert uit 338 v.Chr. Philippus II van Macedonië begon met de bouw van het Philippeion, Alexander de Grote liet het afbouwen. Archeologisch Olympia is een van de belangrijkste heiligdommen uit de Griekse Oudheid, in Olympia staan talrijke ruïnes uit die periode. Archeologisch Olympia werd in 1989 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Olympia: Het Philippeion was een rond gedenkteken met zuilen, opgetrokken in de ionische stijl. Het bouwwerk dateert uit 338 v.Chr. Philippus II van Macedonië begon met de bouw van het Philippeion, Alexander de Grote liet het afbouwen. Archeologisch Olympia is een van de belangrijkste heiligdommen uit de Griekse Oudheid, in Olympia staan talrijke ruïnes uit die periode. Archeologisch Olympia werd in 1989 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Archeologisch Olympia: In het vroege voorjaar bloeien er Judasbomen boven de ruïnes van het oude Olympia. Olympia was geen echte stad, maar een heiligdom ter ere van Zeus, de oppergod van de Oude Grieken. De Altis, het heilige woud van Zeus, en de omgeving werden volgebouwd met tempels, huizen voor de priesters en bezoekers, baden, sportvelden en gebouwen voor de atleten. De Altis was de gewijde grond in het midden van het heiligdom van Zeus.
Archeologisch Olympia: Het stadion van de eerste Olympische Spelen dateert uit de 5de eeuw v.Chr. De baan in het stadion van Olympia was gemaakt van klei, de afstand tussen de start en finish was exact 192.29 meter, de baan was 28,50 meter breed. De start and finish werden met een rij marmeren stenen aangegeven. Het stadion werd aan alle kanten omgeven door zacht glooiende hellingen, hierop was plaats voor 45.000 toeschouwers.
Archeologisch Olympia: De Exedra in het stadion van het oude Olympia was gereserveerd voor de scheidsrechters, de andere toeschouwers zaten op de grond. De eerste Olympische spelen werden gehouden ter ere van Zeus in 776 v.Chr. De Olympische spelen werden in 394 verboden door de Romeinse keizer Theodosius de Grote. In 1896 werden de eerste moderne Olympische spelen in Athene gehouden. Het stadion van Antiek Olympia is het oudste stadion ter wereld.
Archeologisch Olympia: De Dorische zuilen van de Palaestra, de oefenruimte voor de boksers en worstelaars. De Palaestra werd in de 3de eeuw v.Chr. als onderdeel van het gymnasiumcomplex gebouwd. Het vierkante bouwwerk lag rond een binnenplaats, die door een Dorische colonnade werd omgeven, de zijkanten van het gebouw waren ieder ongeveer 66 meter lang. Nu is het een ruïne, de meeste zuilen van de colonnade zijn verwoest.
Archeologisch Olympia: De Dorische zuilen van de Palaestra, de oefenruimte voor de boksers en worstelaars. Tegenwoordig staan alleen nog enkele zuilen van de Palaestra overeind. In Olympia werden tempels en sportruimtes gebouwd voor de Olympische spelen. In de derde eeuw n.Chr. werd Olympia gedeeltelijk verwoest en in de 6de eeuw werden de restanten verwoest door een zware aardbeving. In archeologisch Olympia staan tegenwoordig alleen nog ruïnes.
Archeologisch Olympia: De ruïne van de werkplaats van Phidias, de werkplaats werd gebouwd om een groot beeld van Zeus te maken. Het standbeeld wordt beschouwd als een van de Zeven Wereldwonderen van de Antieke Wereld. Helaas bestaat het beeld niet meer. Op de ruïne van de werkplaats van Phidias werd in 435-451 een vroeg-Christelijke basiliek gebouwd. De basiliek werd in 551 verwoest door een zware aardbeving.
Archeologisch Museum van Olympia: Kleimallen, gebruikt om de gouden platen te vormen voor het standbeeld van Zeus, ze werden gevonden in de werkplaats van Phidias, rond 1955 werd de werkplaats ontdekt, archeologen vonden de kleimallen, een put om brons te gieten, modelgips en gereedschap voor beeldhouwers. De kleimallen zijn te zien in het Archeologisch Museum van Olympia, een belangrijk museum in Griekenland, het staat naast Archeologisch Olympia.
Archeologisch Olympia: Bij het altaar in de tempel van Hera wordt elke vier jaar het Olympisch vuur ontstoken. De tempel van Hera werd rond 590 v.Chr. gebouwd, het was een van de eerste Dorische tempels van Griekenland. De tempel was gewijd aan Hera, de koningin van de Griekse goden, de vrouw en zuster van Zeus. In de 4de eeuw werd de tempel verwoest door een zware aardbeving. De Nederlandse architect Jan Wils heeft de traditie bedacht om het Olympisch vuur te ontsteken. Dit gebeurde voor het eerst in 1928 tijdens de Olympische Spelen in Nederland.
Archeologisch Olympia: De Krypte was de officiële ingang van het stadion van Olympia, ze werd alleen gebruikt door Olympische scheidsrechters en atleten, de gewelfde ingang was 32 meter lang, de Krypte dateert uit het eind van de 3de eeuw v.Chr. Olympia is de geboorteplaats van de Olympische spelen. De Olympische spelen werden elke vier jaar gehouden ter ere van Zeus, de eerste spelen vonden plaats in 776 v.Chr.
Archeologisch Olympia: Het standbeeld van Nike van Paionios stond ooit op deze obelisk, het standbeeld stelt een gevleugelde vrouw voor. De driehoekige obelisk is 8.81 meter hoog. De obelisk en het beeld waren samen bijna elf meter hoog. Nu is het beeld van Nike, vervaardigd door beeldhouwer Paionios, te zien in het Archeologisch Museum van Olympia. Archeologisch Olympia is een Werelderfgoed van UNESCO.
Het beeld van Nike van Paionios bevindt zich in het Archeologisch Museum van Olympia, het is 2.12 meter hoog en werd gebeeldhouwd in marmer afkomstig van het Griekse eiland Paros. Dit gedetailleerd gehouwen marmeren beeld dateert uit 421 v.Chr. Het Archeologisch Museum van Olympia is een van de belangrijk museums in Griekenland. Het staat direct naast Archeologisch Olympia, het museum exposeert voorwerpen, die in Archeologisch Olympia werden gevonden.
Archeologisch Olympia: De Romeinse verovering van Griekenland in 146 v.Chr had aanvankelijk geen negatieve invloed op de Olympische Spelen. De Romeinse keizers ondersteunden ze zelfs. De Antieke Olympische Spelen werden voor de laatste keer gehouden in het jaar 393 n.Chr. In de 6de eeuw werd het oude Olympia verwoest door een krachtige aardbeving. Rond 425 n.Chr. vestigde zich een kleine christelijke gemeenschap in de ruïnes van de tempels.
Archeologisch Olympia: De ruïne van de tempel van Zeus, de tempel was het meest belangrijke gebouw in Olympia, opgedragen aan Zeus, de oppergod van de Oude Grieken. Olympia was in de Oudheid een van de belangrijkste heiligdommen, ter ere van Zeus werden in het heiligdom in 776 v.Chr. de eerste Olympische Spelen gehouden, ze werden om de vier bijna twaalf eeuwen ononderbroken gehouden tot de christelijke Romeinse keizer Theodosius de 'heidense culten' in 394 n.Chr. verbood.
Archeologisch Olympia: Lente in Antiek Olympia, de Judasbomen staan in volle bloei boven de eeuwenoude ruiïnes. Het oude Olympia werd tot de 7de eeuw bewoond. De eerste belangrijke opgravingen begonnen in 1875. Het oude Olympia ligt op slechts een korte loopafsrand van de moderne stad Olympia. Olympia ligt op de Peloponnesos in Griekenland. Archeologisch Olympia staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Archaeological Site of Olympia.