Het Byzantijnse klooster van Hosios Loukas ligt op de westelijke de helling van de berg Helikon in Griekenland. Het ontstond op de plaats waar Hosios Loukas, de Heilige Lukas, als kluizenaar leefde. Hosios Loukas stierf in 953. In de tijd van Hosios Loukas stond er een kleine kerk uit het jaar 944. In 1011 werd de kerk uitgebouwd tot het klooster van Hosios Loukas. Het het klooster van Hosios Loukas is een van de belangrijkste midden-Byzantijnse gebouwen in Griekenland. Het klooster van Hosios Loukas heeft twee kerken, de Theotokos, gewijd aan de Moeder Gods, gebouwd aan het begin van de 10de eeuw en de grotere Katholikon, de hoofdkerk uit 1011. In de crypte van het klooster staat de graftombe van Hosios Loukas. De crypte werd gewijd aan St. Barbara. Hosios Loukas is een van de drie overgebleven kloosters uit de midden-Byzantijnse tijd in Griekenland, de twee andere midden-Byzantijnse kloosters zijn de kloosters van Daphni bij Athene en Nea Moni op Chios. De kloosters van Daphni, Hosios Loukas en Nea Moni werden in 1990 een Werelderfgoed van UNESCO en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Monasteries of Daphni, Hosios Loukas and Nea Moni of Chios.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Het klooster van Hosios Loukas ligt op de westelijke helling van de berg Elikonas in Griekenland. Het klooster ontstond op de plaats waar Hosios Loukas, de Heilige Lukas, als kluizenaar leefde. Hosios Loukas stierf in 953. Al in 944 werd er een kleine kerk gebouwd, die in 1011 verder werd vergroot. Het klooster van Hosios Loukas kreeg in 1990 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Het klooster van Hosios Loukas ligt op de westelijke helling van de berg Elikonas in Griekenland. Het klooster ontstond op de plaats waar Hosios Loukas, de Heilige Lukas, als kluizenaar leefde. Hosios Loukas stierf in 953. Al in 944 werd er een kleine kerk gebouwd, die in 1011 verder werd vergroot. Het klooster van Hosios Loukas kreeg in 1990 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Klooster van Hosios Loukas: Een goudkleurig mozaïek boven de kloosterpoort verbeeldt Hosios Loukas. Achter de poort ligt de binnenplaats van het klooster met haar kerken en kloostercellen voor de monniken. Het klooster van Hosios Loukas maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Kloosters van Daphni, Hosios Loukas en Nea Moni.
Het klooster van Hosios Loukas is een ommuurd klooster met poorten en doorgangen. Hosios Loukas is een van de drie overgebleven kloosters uit de midden-Byzantijnse tijd in Griekenland. De andere midden-Byzantijnse kloosters zijn het klooster van Daphni bij Athene en het klooster Nea Moni op het Griekse eiland Chios. Van deze kloosters is Hosios Loukas het groots.
Klooster van Hosios Loukas: De voorgevel van de Katholikon. Het Byzantijnse klooster heeft twee met elkaar verbonden kerken. De Katholikon is de hoofdkerk uit 1011-1012, de Theotokos werd in de 10de eeuw gebouwd, het is de oudste kerk, gewijd aan de Moeder Gods. Ze huisvest het beroemde 10de eeuwse fresco van Jezus van Navi, in 1965 ontdekt achter marmeren platen.
Klooster van Hosios Loukas: De koepel van de Katholicon, op de achtergrond de helling van de Elikónas, de berg Helikon. De kerk is gedecoreerd met Byzantijnse mozaïeken. In 1593 werd de koepel van de Katholicon tijdens een aardbeving verwoest, ze werd later weer herbouwd. Het klooster van Hosios Loukas werd in 1990 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Klooster van Hosios Loukas: De koepel van de Katholikon, de Katholikon is de hoofdkerk van het klooster. De koepel heeft een doorsnee van negen meter, ze is aan de binnenzijde gedecoreerd met frescoe's. Het klooster van Hosios Loukas behoort tot de belangrijkste midden-Byzantijnse bouwwerken in Griekenland. Het klooster heeft kenmerkende Byzantijnse ramen.
Klooster van Hosios Loukas: Links de koepel van de Katholikon, rechts die van de Theotokos. De binnenzijde van koepel van de Theotokos is van schoon metselwerk en is niet gedecoreerd. De Theotokos werd door een aardbeving in 1790 beschadigd en in 1848 gestut. De Theotokos is de enige kerk op het Griekse vasteland, die in de 10de eeuw werd gebouwd.
Klooster van Hosios Loukas: De koepel van de Katholikon is verfraaid met goudkleurige fresco's uit de 16de eeuw, de Katholikon werd boven de crypte met de graftombe van Hosios Loukas, de Heilige Lukas, gebouwd. Het klooster werd een pelgrimsoord, het gerucht dat de relikwieën van Hosios Loukas wonderen konden verrichten, trok enorme aantallen gelovigen naar het klooster.
Klooster van Hosios Loukas: De tombe met het gebeente van de Heilige Lukas staat in de crypte van het klooster van Hosios Loukas. De crypte ligt onder de Katholicon. De crypte is gewijd aan de Heilige Barbara. De muren en het gewelf zijn gedecoreerd met fresco's uit de 11de eeuw. De fresco's lagen eeuwenlang verborgen onder een dikke laag stof en werden rond 1965 ontdekt.
De klokkentoren van het klooster van Hosios Loukas, van de vier kloostertorens is er slechts één over. Tijdens WOII werd het klooster in 1943 ernstig beschadigd door zware bombardementen. De restauratie duurde jaren. Het klooster van Hosios Loukas, het klooster van Daphni bij Athene en het klooster Nea Moni op Chios vormen samen een Werelderfgoed van UNESCO.
De binnenhof van het klooster van Hosios Loukas. Een Grieks-orthodoxe monnik is op weg naar de Katholikon. Links liggen de cellen van de monniken, hier wonen de monniken in eenvoudige, sobere kamers, maar de twee kerken van het klooster zijn verfraaid met Byzantijnse mozaïeken en fresco's. Het klooster van Hosios Loukas ligt bij de stad Distomo in Griekenland.