Mudéjar architectuur van Aragon: De mudéjar architectuur komt alleen voor op het Iberisch Schiereiland en hoofdzakelijk in Spanje. De mudéjarstijl is het resultaat van een samenleving, waarin christenen en moslims naast elkaar leefden. De mudéjar architectuur ontstond in de middeleeuwen, grote delen Spanje en Portugal werd in de 8ste eeuw door Arabische heersers bezet. Ze brachten hun cultuur mee en hebben de architectuur op het Iberisch Schiereiland beïnvloed. In de 11de eeuw werden Spanje en Portugal door de christelijke vorsten heroverd. Moslims en christenen bleven in hun eigen gemeenschappen wonen, uit culturele contacten ontstond de mudéjarstijl. De mudéjar architectuur kenmerkt zich voornamelijk door het gebruik van baksteen, hoefijzervormige bogen, arabesken en keramiek. Het interieur werd verrijkt met stucwerk, schilderwerk, inlegwerk van hout, keramiek en metalen ornamenten. De belangrijkste periode waarin de mudéjarkunst zich ontwikkelde was van de 12de tot de 16de eeuw. Steden met mudéjar architectuur zijn o.a. Teruel, Toledo en Zaragoza. De meeste mudéjar architectuur werd gebouwd in de 13de tot en met de 15de eeuw. De mudéjar architectuur van Aragon kreeg in 1986 de status Werelderfgoed en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Mudéjar Architecture of Aragon.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De Catedral de Santa María de Mediavilla is de kathedraal van Teruel, ze werd in de mudéjarstijl gebouwd. Spanje werd werd in de 8ste eeuw door Arabische heersers bezet, de macht van deze heersers nam vanaf de 11de eeuw af, doordat christelijke vorsten Spanje heroverden. Moslims, Joden en christenen bleven in hun eigen gemeenschappen samenwonen, uit culturele contacten tussen moslims en christenen ontstond de mudéjartstijl. De mudéjar architectuur van Aragon is een UNESCO Werelderfgoed.
De Catedral de Santa María de Mediavilla is de kathedraal van Teruel, ze werd in de mudéjarstijl gebouwd. Spanje werd werd in de 8ste eeuw door Arabische heersers bezet, de macht van deze heersers nam vanaf de 11de eeuw af, doordat christelijke vorsten Spanje heroverden. Moslims, Joden en christenen bleven in hun eigen gemeenschappen samenwonen, uit culturele contacten tussen moslims en christenen ontstond de mudéjartstijl. De mudéjar architectuur van Aragon is een UNESCO Werelderfgoed.
Mudéjar architectuur van Aragon: De koepel van de kathedraal van Teruel, de Catedral de Santa María de Mediavilla, werd in de periode 1171-1587 gebouwd in de mudéjarstijl. De mudéjarstijl is een mengeling van westerse en Arabische architectuurstijlen. De stijl kenmerkt zich door het gebruik van baksteen als bouwmateriaal, hoefijzervormige bogen, arabesken, gedecoreerd met keramiek, stucwerk, inlegwerk van hout, schilderwerk en metalen ornamenten.
Mudéjar architectuur van Aragon: De toren van de kathedraal van Teruel, de Catedral de Santa María de Mediavilla, behoort tot de best bewaard gebleven mudéjar torens van Spanje, de toren dateert uit de 13de eeuw en is een van de oudste mudéjar torens in Spanje. De Iglesia de Santa María de Mediavilla werd als kerk gebouwd, maar in 1587 gewijd tot kathedraal. De kathedraal behoort tot de belangrijkste mudéjar architectuur in de stad Teruel.
Mudéjar architectuur van Aragon: De koepel van de kathedraal de Santa Maria de Mediavilla in Teruel. De kathedraal van Teruel heeft veel kenmerken van de mudéjar stijl. De koepel dateert uit 1538, het plafond van de kathedraal uit de 14de eeuw is een een zogenaamd kofferplafond, vierkante verzonken panelen, die zijn gedecoreerd met afbeeldingen van religieuze, historische, menselijke- en dierlijke figuren in de gotische stijl.
Mudéjar architectuur van Aragon: De Torre de San Martín werd gebouwd in 1315 en 1316, de toren is net als andere mudéjar torens in Teruel, gebouwd als een stadspoort van Teruel. De toren werd gebouwd in de Aragonese mudéjarstijl. De Torre de San Martín is gedecoreerd met geglazuurd keramiek en bakstenen ornamenten. De mudéjar architectuur van Aragon werd in 1986 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Mudéjar Architecture of Aragon.
De Torre de San Pedro en de San Pedrokerk in Teruel behoren tot de Mudéjar architectuur van Aragon. In de San Pedrokerk staat een mausoleum, Mausoleo de Los Amantes. De Torre de San Pedro, de San Pedro toren, is met de toren van de kathedraal, de oudste van de Mudéjar torens in Teruel. De toren werd gebouwd rond 1250, maar is kleiner dan de toren van de kathedraal. De mudéjar architectuur van Aragon werd in 1986 uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Mudéjar architectuur van Aragon: Een van de zijkapelletjes van de San Pedrokerk in Teruel. Het gewelfde plafonf van de San Pedrokerk is gedecoreerd met goudkleurige sterren op een blauwe ondergrond. Het interieur werd in 1896-1902 aangebracht in de neo-mudéjarstijl. De zogeheten 'Geliefden van Teruel' werden in 1555 in een van de zijkapellen ontdekt, tegenwoordig zijn deze twee geliefden ondergebracht in een apart mausoleum naast de kerk.
Mudéjar architectuur van Aragon: De koepel van het mausoleum in de San Pedrokerk in Teruel. Onder de koepel staat het marmeren praalgraf van de 'Geliefden van Teruel', Isabel de Segura en Juan Diego de Marcilla. De San Pedrokerk werd gebouwd in de mudéjarstijl. De Moslims van Al-Andalus, die na de Reconquista in 1492 op het Iberisch Schiereiland bleven wonen werden de Mudéjar genoemd. De Mudéjar handwerkslieden hebben de mudéjarstijl sterk beïnvloed.
Mudéjar architectuur van Aragon: Het praalgraf van de 'Geliefden van Teruel' in het mausoleum naast de San Pedrokerk, hun handen raken elkaar net niet, want ze waren niet getrouwd. De geschiedenis vond plaats in 1217 en eindigde tragisch. De geliefden stierven van verdriet, toen het meisje werd gedwongen met een andere man te trouwen. Tegenwoordig stoppen geliefden of degenen, die een geliefde willen, briefjes met hun wensen in de openingen onder de tombes.
Mudéjar architectuur van Aragon: De 13de eeuwse San Pedrokerk in Teruel werd gebouwd in de gotische mudéjarstijl. De San Pedrokerk is zowel aan de buitenkant als binnenkant gedecoreerd met houtsnijwerk, keramiek, stucwerk, inlegwerk en metalen ornamenten. Het gewelfde plafond van de kerk heeft gotische bogen, de plafonddecoratie bestaat uit goudkleurige sterren op een blauwe ondergrond. De mudéjar architectuur van Aragon is een Werelderfgoed van UNESCO.
Mudéjar architectuur van Aragon: De Torre de El Salvador is een klokkentoren uit het begin van de 14de eeuw. De 40 meter hoge Torre de El Salvador is een van de mooiste mudéjar torens in Teruel. De belangrijkste periode waarin de mudéjarkunst en architectuur zich ontwikkelde was van de 13de tot 15de eeuw. De mudéjar architectuur komt alleen op het Iberisch Schiereiland voor, met name in Aragon en Castilië in Spanje. De mudéjarstijl ontstond in de middeleeuwen.
Het Los Arcos aquaduct en viaduct in Teruel behoort niet tot het Werelderfgoed in Teruel, maar is wel een bezoek waard. Het werd in de 16de eeuw gebouwd. Het bestaat uit een groot aantal bogen en heeft twee verdiepingen, de bovenste voor water, de onderste voor voetgangers. Het staat midden in Teruel. Los Arcos is de verbinding tussen het middeleeuwse en moderne Teruel. In het middeleeuwse deel van de stad zijn de gebouwen in de mudéjar architectuur te vinden.