De rotstekeningen in Tanum liggen in het zuidwesten van Zweden. De rotstekeningen in Tanum zijn circa 3000 jaar oud en dateren uit de bronstijd. De afgebeelde motieven laten onderwerpen, gebruiksvoorwerpen, de rituelen en het geloof van de prehistorische mens uit de bronstijd zien. De rotstekeningen van Tanum liggen op verschillende lokaties, maar wel redelijk dichtbij elkaar. De rotstekeningen van Vitlycke worden beschouwd als het middelpunt van het Werelderfgoed van UNESCO, de grootste rots van Vitlycke is bedekt met meer dan vierhonderd rotstekeningen, afgebeelde vrouwenfiguren komen weinig voor. Bij de rotstekeningen van Vitlycke bevinden zich enkele graven uit de bronstijd. Bij Vitlycke is ook een museum. De rotstekeningen van Vitlycke zijn het meest gevarieerd en het grootst, op de rotstekening van de Speergod bij Litsleby na. In Europa is de Speergod bij Litsleby de grootste rotstekening uit de bronstijd van de gedaante van een mens. De locaties met rotstekeningen in Tanum zijn: Vitlycke, Aspeberget, Litsleby, Fossum, Gerum en Kalleby. De rotstekeningen van Tanum kregen in 1994 de status Werelderfgoed van UNESCO en staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Rock Carvings in Tanum. Enkele locaties met interessante prehistorische rotstekeningen elders in Europa: Alta, Côa Valley, Siega Verde and Val Camonica. Werelderfgoedkunst: Vitlycke
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Rotstekeningen in Tanum: De locatie Vitlycke. De rotstekeningen in Tanum liggen in zuidwest Zweden. De rotstekeningen zijn ongeveer drieduizend jaar oud en dateren uit de bronstijd. De afgebeelde motieven tonen onderwerpen, gebruiksvoorwerpen en het geloof van mensen uit de bronstijd. De rotstekeningen in Tanum werden in 1994 een Werelderfgoed van UNESCO.
Rotstekeningen in Tanum: De locatie Vitlycke. De rotstekeningen in Tanum liggen in zuidwest Zweden. De rotstekeningen zijn ongeveer drieduizend jaar oud en dateren uit de bronstijd. De afgebeelde motieven tonen onderwerpen, gebruiksvoorwerpen en het geloof van mensen uit de bronstijd. De rotstekeningen in Tanum werden in 1994 een Werelderfgoed van UNESCO.
Rotstekeningen in Tanum: De rotstekeningen zijn gericht op het zuiden of het oosten en zijn getekend op rotsen, waarlangs na een regenbui het water naar beneden druipt, de stralen van de ochtendzon worden zo weerspiegeld door het water, de rotstekeningen waren destijds niet ingekleurd en zo duidelijker te zien, mogelijk was dit wel de bedoeling toen ze werden gemaakt.
Rotstekeningen in Tanum: Rechts de bekende Geliefden van Vitlycke, de rotstekeningen van Vitlycke gaan veelal over de liefde en vruchtbaarheid. Van de rotstekeningen bij Tanum zijn die op de Vitlycke rots het grootst en het meest gevarieerd. De rots van Vitlycke is bedekt met meer dan 400 rotstekeningen, waaronder een fallische man met een bijl, vrouwen komen weinig voor.
Rotstekeningen in Tanum: Een detail op de Vitlycke rots, de rotskunst toont boten met mensen aan boord. De meeste rotstekeningen zijn met rode verf ingekleurd, dit is gedaan door mensen van het museum in Tanum, zodat de rotstekeningen duidelijker zijn te zien. Het is onbekend of de rotstekeningen in Tanum tijdens de bronstijd al waren ingekleurd.
Rotstekeningen in Tanum: Een kleine rots bij Vitlycke, de tekeningen links zijn uniek, kleine voetafdrukken, die naar een vijver leiden. De voetafdrukken kunnen van een goddelijk wezen zijn, die te verheven was, om zelf te worden afgebeeld. Omdat dergelijke tekeningen werden gevonden op grafurnen en grafstenen uit die tijd, worden ze gezien als symbool van de dood.
Rotstekeningen in Tanum: Een erg viriele strijder of een jager? Op deze rots bij Vitlycke staat een rotstekening van een uitgesproken fallische strijder. Het is een kleine, opmerkelijke rotstekening bij Vitlycke. De strijders, die in grote aantallen voorkomen op de rotsten van Tanum, zijn meestal fallisch afgebeeld. Tanum ligt in Bohuslän, een landstreek langs de westkust van Zweden.
Rotstekeningen in Tanum: Fallische strijders met bijl op de grote rots bij Vitlycke, de kleine ronde uithollingen in de rotsen zijn de zgn. schaalkuiltjes. Over de grote rots bij Vitlycke loopt een lange rij schaalkuiltjes, misschien wilde de kunstenaar uit de bronstijd, die de rotstekening maakte, een grens aangeven. De rotstekeningen van Vitlycke liggen nabij het Vitlycke Museum.
Rotstekeningen in Tanum: Een kleine rots bij Vitlycke, de rotstekeningen verbeelden boten met krijgers of jagers aan boord. De oudste rotstekeningen bij Tanum dateren uit circa 1700 v.Chr., de rotstekeningen verbeelden het dagelijkse leven en gebruiken, vooral boten komen veel voor. De laatste rotstekeningen werden aangebracht net voor het begin van onze jaartelling.
De rotstekeningen in Tanum liggen bij de plaats Tanumshede in het zuidwesten van Zweden. De rotstekeningen tonen het sociale leven van de mensen uit de bronstijd, hun riten, overtuigingen en spirituele leven. Vrouwen komen op de rotstekeningen nauwelijks voor. De rotstekeningen in Tanum kregen in 1994 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Rotstekeningen in Tanum: Op de grote rots bij Aspeberget staan schepen, zonnewielen, een uniek stralend zonnesymbool, strijders met een rond lijf, wat een schild of zonnewiel kan zijn, de stieren hebben een religieuze betekenis en staan voor vruchtbaarheid, kracht en moed. Bij Aspeberget liggen ook kleine rotsten met niet ingekleurd tekeningen, dus moelijker te vinden.
Rotstekeningen in Tanum: Op de grote rots bij Aspeberget staat een zonnewiel. Rond de grote rotsen in Tanum werden veel kleinere rotsen met rotstekeningen gevonden, soms zelfs zo klein, dat het stukje rots meegedragen kon worden. De rotstekeningen in Tanum werden in 1994 een Werelderfgoed en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Rock Carvings in Tanum.
Rotstekeningen in Tanum: Een detail van de grote rots bij Aspeberget, op de rots zijn strijders met speren te zien en ook de zgn. schaalkuiltjes. Op veel rotsen in Tanum komen schaalkuiltjes voor, soms los over de rotsen verspreid, vaker in groepen, cirkels, lijnen of andere vormen. De rotstekeningen werden in de rotsen gekerfd, het werktuig waarmee dit gebeurde kan een harde of scherpe steen zijn gweest.
Rotstekeningen in Tanum: Een deel van een rots met enkele bijzondere rotstekeningen bij Aspeberget. Linksboven staat een rotstekening die uit 28 stippen bestaat, de zgn. schaalkuiltjes, ze zijn gegroepeerd in vier rijen. De rotstekening stelt waarschijnlijk een kalender voor, zoals de maancyclus. Schaalkuiltjes zijn een veel voorkomende motief, circa 40000 schaalkuiltjes werden gevonden rond Tanum.
Rotstekeningen in Tanum: De Speergod op de rotsen bij Litsleby is 2.30 meter hoog, het is de grootste rotstekening van het Werelderfgoed in Tanum en in Europa de grootste rotstekening uit de bronstijd van een menselijke gedaante. Wie de Speergod bij Litsleby was is onbekend, hij zou de voorganger van de Vikinggod Odin kunnen zijn. De Speergod is fallisch afgebeeld, net als veel andere mannelijke figuren op de rotstekeningen in Tanum.
Rotstekeningen in Tanum: Op de rots bij Litsleby staan ook voetafdrukken en schepen. Op bijna alle rotsen bij Tanum komen schaalkuiltjes voor, waarschijnlijk vertegenwoordigen ze de zon, de maan en sterren, maar ook het leven, de dood en wedergeboorte. De rotstekeningen in Tanum staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Rock Carvings in Tanum.
Rotstekeningen in Tanum: Een rots bij Fossum met een rotstekening van bemande boten. De rotstekeningen in Tanum liggen ten noorden van Götenburg in het landschap van Bohuslän aan de Zweedse westkust. De rotstekeningen in Tanum liggen verspreid over meerdere locaties met namen als Aspeberget, Fossum, Gerum, Kalleby, Litsleby en Vitlycke.
Rotstekeningen in Tanum: Op een rots van de locatie bij Fossum staat een rotstekening van de zgn. stokdansers van Fossum. Op deze rots staan ook tekeningen van de hertenjacht en dieren, waaronder honden. Er zijn aanwijzingen, dat de rotstekeningen bij Fossum door één kunstenaar uit de bronstijd zijn gemaakt.
Rotstekeningen in Tanum: Een rotstekening bij Fossum laat drie mannen zien, die aan boord van een schip staan. Boven hun hoofden zweven op vogels lijkende figuren. Op de rotsen bij Fossum zijn meerdere boten met dierenkoppen op de boeg afgebeeld, het versieren van boten met dierenkoppen was ook nog gebruikelijk tijdens de Vikingtijd, ruim twee duizend jaar later.
Rotstekeningen in Tanum: De fallische mannen van Fossum. Op een rots bij Fossum staat een jachttafereel, drie mannen dragen allen een zwaard of stok, en heffen een bijl boven hun hoofd, de grote neuzen zouden ook vogelmaskers kunnen zijn. Naast de jagers van Fossum lopen drie honden, bewaker en vriend van de mens. De betekenis van de rotstekeningen in Tanum wordt voortdurend onderzocht door wetenschappers.
Bij de rotstekeningen in Tanum liggen rond de locatie Vitlycke enkele graven uit de bronstijd. De graven zijn met grote zorg gebouwd. De graven bij Tanum waren eveneens een herkenningpunt voor zowel de eigen bevolking als zeevaarders. Er zijn aanwijzingen, dat Vitlycke een plaats was, waar ceremonies en riten werden gehouden om de werelden van de mens, de natuur en goden te verenigen. Enkele rotstekeningen op de rots bij Vitlycke duiden op dergelijke ceremonies.