Grimeton Radiostation, Varberg: Het radiostation ligt in het zuidwesten van Zweden in het dorp Grimeton bij Varberg. Het radiostation staat zowel bekend als het Radiostation van Grimeton in Varberg als het Varberg Radiostation. Het radiostation werd gebouwd in 1922-1924 en in 1925 in gebruik genomen. Het radiostation werd gebouwd om draadloze telegraafverbindingen over de Atlantische Oceaan tot stand te brengen. Het Varberg Radiostation maakte deel uit van een netwerk van langegolfzenders (Alexandersonzenders), dat landen met elkaar moest verbinden doormiddel van een wereldwijd communicatiesysteem. In het hoofdgebouw staat een originele Alexandersonzender, genoemd naar de ontwerper. De zes stalen zendmasten van ieder 127 meter hoog waren destijds de hoogste bouwwerken van Zweden. Het radiostation werd in Grimeton gebouwd, omdat het daarvandaan een ongehinderde verbinding over de Atlantische Oceaan naar New York had, waar het knooppunt van het wereldwijde communicatiesysteem stond. Bovendien ligt het dorp Grimeton 15 km landinwaarts op de Zweedse westkust, men ging er toen van uit, dat dit veiliger was bij een aanval in oorlogstijd. Het radiostation van Grimeton nabij Varberg is ter wereld het enig overgebleven grote zendstation van voor de elektronische ontwikkeling van de telecommunicatie, een van de belangrijkste redenen, waarom het een Werelderfgoed werd. Het Grimeton Radiostation bij Varberg werd in 2004 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Varberg Radio Station. Verandering van naam in 2014: Grimeton Radio Station, Varberg. Photo Art: Varberg Radio Station en beeldend werk: Varberg Radio Station Towers
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Het hoofdgebouw van het radiostation in Grimeton bij Varberg. Het radiostation werd in 1922-1924 bij Varberg in zuidwest Zweden gebouwd. Het is een goed bewaard gebleven radiostation uit de tijd van de vroege trans-Atlantische communicatie. Het radiostation doet tegenwoordig nog zelden dienst, het is vooral een historisch monument en een Werelderfgoed van UNESCO. Het dorpje Grimeton ligt in Halland, een Zweedse provincie aan de kust van het Kattegatgat.
Het hoofdgebouw van het radiostation in Grimeton bij Varberg. Het radiostation werd in 1922-1924 bij Varberg in zuidwest Zweden gebouwd. Het is een goed bewaard gebleven radiostation uit de tijd van de vroege trans-Atlantische communicatie. Het radiostation doet tegenwoordig nog zelden dienst, het is vooral een historisch monument en een Werelderfgoed van UNESCO. Het dorpje Grimeton ligt in Halland, een Zweedse provincie aan de kust van het Kattegatgat.
Radiostation van Grimeton, Varberg: Een van de 127 meter hoge stalen zendmasten op het antenneveld. Toen het radiostation werd gebouwd, bestond de apparatuur ervan uit de meest geavanceerde technologie. In het hoofdgebouw van het radiostation staat nog altijd de originele Alexandersonzender, een langegolfzender, genoemd naar de ontwerper. Het radiostation is nog in originele staat en geheel operationeel, maar wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.
Het radiostation van Grimeton werd destijds in Grimeton bij Varberg gebouwd, omdat het van daaruit een ongehinderde verbinding had over de Atlantische Oceaan naar New York, waar het knooppunt van het wereldwijde communicatiesysteem stond. Grimeton ligt 15 km landinwaarts op de Zweedse kust, dit was veiliger bij een aanval in oorlogstijd, aan een luchtaanval dacht men destijds niet, de ontwikkeling van de militaire luchtvaart stond toen nog in de kinderschoenen.
Radiostation van Grimeton, Varberg: De originele Alexanderson wisselstroomgenerator in het hoofdgebouw. De Alexanderson wisselstroomgenerator was een van de eerste apparaten, die in staat was om continue hoge radiogolven op te wekken. Het radiostation in het dorpje Grimeton bij Varberg werd in 2004 Werelderfgoed en geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Varberg Radio Station, de naam werd later gewijzigd in Grimeton Radio Station, Varberg.
De zendinstallatie van het Radiostation van Grimeton. Het radiostation werd gebouwd om draadloze telegraafverbindingen over de Atlantische Oceaan tot stand te brengen. Hoewel niet meer regelmatig in gebruik, is het radiostation van Grimeton volledig operationeel. Vanaf 1960 tot aan 1996 werd het radiostation gebruikt voor het zenden van orders naar onderzeeboten van de Zweedse marine. Het radiostation werd na WOII gebruikt voor kortegolf uitzendingen.
Radiostation van Grimeton, Varberg: Het zendpaneel. Ten minste vier uitzendingen vinden nog ieder jaar plaats, op Alexanderson Dag, die wordt gehouden op de laatste zondag van juni of de eerste zondag van juli ter ere van de ontwerper van de Alexandersonzender, op kerstavond en twee uitzendingen bij speciale gelegenheden of om de apparatuur te testen. Het radiostation is ter wereld het enige nog bestaande grote zendstation van voor de elektronische ontwikkeling van de telecommunicatie.
Het Radiostation van Grimeton bij Varberg werd in 1925 in gebruik genomen. Het zendsysteem werd door water gekoeld, omdat het tijdens uitzendingen veel warme ontwikkelde, het warme water werd naar een vijver buiten het gebouw getransporteerd en gekoeld door middel van een fontein, die het water omhoog spoot, daarna werd het naar het systeem teruggevoerd. Na bijna een eeuw doet het radiostation nog altijd dienst, voornamelijk voor maritieme communicatie.
Radiostation van Grimeton, Varberg: Bij het radiostation staan zes originele stalen zendmasten uit 1925. Iedere mast is 127 meter hoog en weegt 130 ton. De zendmasten van het radiostation in het dorp Grimeton bij Varberg waren destijds de hoogste bouwwerken in Zweden. De kleine zendmasten op het antenneveld worden tegenwoordig gebruikt voor korte golf verbindingen. Het Radiostation van Grimeton in Varberg kreeg in 2004 de status Werelderfgoed van UNESCO.
Radiostation van Grimeton, Varberg: Tijdens de bouw van het radiostation deden vreemde geruchten de ronde in Grimeton: De bevolking was bang, dat zendmasten torenhoge wolken zouden aantrekken, met als resultaat, dat het voortdurend zou stormen in de omgeving van Grimeton en Varberg. Of dat de staarten van koeien als antennes omhoog zouden gaan staan. De angst van de inwoners van Grimeton en omgeving bleek echter ongegrond.
Radiostation van Grimeton, Varberg: De reusachtige elektriciteits isolatoren van keramiek. In 2004 werd het radiostation op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst als: Radiostation Varberg. In 2014 kwamen de Zweden op het idee om de naam, waar het radiostation jarenlang onder bekend stond te veranderen: Radiostation Varberg werd Radiostation Grimeton. Dit is vermoedelijk, omdat het radiostation in Grimeton staat en niet in het nabijgelegen Varberg.
Het Radiostation van Grimeton bij Varberg maakte deel uit van een wereldwijd netwerk van de zgn. Alexandersonzenders, een communicatiesysteem, dat landen en mensen overal ter wereld met elkaar moest verbinden. De Zweeds-Amerikaanse ingenieur Ernst Alexanderson ontwierp de Alexandersonzender, deze langegolfzender werd gebouwd in het Radiostation van Grimeton bij Varberg en bevindt zich daar nog altijd.
Radiostation van Grimeton, Varberg: De Radioweg leidt naar het kleine Radiodorp bij Grimeton. Het Radiostation van Grimeton bij Varberg werd de grootste werkgever in de regio. Het dorpje werd gebouwd om werknemers van het nabijgelegen radiostation te huisvesten. Het radiodorp ligt naast het radioveld met de zes stalen zendmasten, alle werknemers konden vanuit hun huis de enorme zendmasten voortdurend zien.
Radiostation van Grimeton, Varberg: Een houten huis in het kleine radiodorp bij Grimeton. Het radiodorpje werd gebouwd om de werknemers van het radiostation te huisvesten, ze werden gebouwd volgens een strakke hiërarchie, een groot huis voor de manager, twee kleinere huizen voor de voormannen en vier huizen met kamers voor de werknemers van het radiostation. Het dorp maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO Radiostation van Grimeton, Varberg.
Een huisje in het Radiodorp bij het Radiostation van Grimeton nabij Varberg, op de achtergrond is één van de zes zendmasten van het radiostation te zien. De houten huizen werden gebouwd rond 1925 en zijn geschilderd in de traditionele Zweedse kleur Falu Rödfärg. De huizen van het Radiodorp zijn inmiddels aan particulieren verkocht, zij hebben net als destijds de werknemers van het radiostation, de 127 meter hoge zendmasten in hun achtertuin staan.