Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Levoča is een stad in de regio Spiš in het oosten van Slowakije. Levoča lag aan een handelsroute tussen Hongarije en Polen, de stad werd daardoor in de 15de eeuw een druk handelscentrum met een rijk cultureel leven. Levoča is omgeven door de middeleeuwse stadsmuren. Het marktplein van Levoča is omgeven door statige herenhuizen. Op het marktplein staat het voormalige stadhuis van Levoča, het is één van de belangrijkste voorbeelden van seculiere renaissance architectuur in Slowakije. De 17de eeuwse ijzeren schandkooi bij het stadhuis werd gebruikt voor openbare bestraffing van boeven. In de St. Jacobskerk van Levoča staat een gotisch altaar, gemaakt door Meester Paul van Levoča, het 18.62 m hoge houten altaar is de grootste in zijn soort in Europa. Meester Paul behoorde tot de bekwaamste middeleeuwse houtsnijders, hij werkte voornamelijk in Levoča. In Levoča werd een lied geschreven, dat later het Slowaakse volkslied werd. Dichtbij Levoča ligt een van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden in het oosten van Slowakije, het kasteel van Spiš, Spišský Hrad. Spišský Hrad wordt vaak beschouwd als het nationale symbool van Slowakije. Het was destijds het grootste kasteel in Centraal Europa. Spišský Hrad staat op een heuvel, een natuurlijke strategische locatie en domineert het omringende land. Spišský Hrad werd gebouwd in de 12de eeuw. In de 15de eeuw werd het een adelijke residentie. Dankzij massieve vestingmuren en hoge kliffen werd de bewaker van de regio Spiš nooit veroverd, een brand in 1780 maakte van Spišský Hrad een ruïne. Bijbehorende cultuurmonumenten: Spišské Podhradie, in deze stad staat een van de weinig overgebleven synagoges van de regio Spiš; het ommuurde dorpje Spišská Kapitula met de kathedraal van St. Maarten en andere religieuze gebouwen; de 14de eeuwse kerk van de Heilige Geest in Zehra. Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten kregen in 1993 de status Werelderfgoed van UNESCO, in 2009 werd de stad Levoča toegevoegd, het staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Levoča, Spisšký Hrad and the Associated Cultural Monuments.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De kasteelruïne Spišský Hrad wordt vaak beschouwd als het nationale symbool van Slowakije. Spišský Hrad ligt in de Spiš regio nabij de steden Spišská Kapitula en Spišske Podhradie en het dorp Žehra. Spišský Hrad is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters in het oosten van Slowakije. De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De kasteelruïne Spišský Hrad wordt vaak beschouwd als het nationale symbool van Slowakije. Spišský Hrad ligt in de Spiš regio nabij de steden Spišská Kapitula en Spišske Podhradie en het dorp Žehra. Spišský Hrad is een van de meest bezochte toeristische trekpleisters in het oosten van Slowakije. De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De entreepoort van Spišský Hrad. Dankzij de hoge kliffen en massieve vestingmuren werd kasteel Spišský Hrad nooit veroverd in een strijd, een uitslaande brand in 1780 maakte het tot een ruïne. Spišský Hrad en bijbehorende monumenten werden in 1993 Werelderfgoed. In 2009 werd Levoča toegevoegd, nu vormen ze samen het Werelderfgoed: Levoča, Spišský Hrad and the Associated Cultural Monuments.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De met gras begroeide binnenhof van Spišský Hrad wordt bewoond door enkele diersoorten, zoals een kolonie grondeekhoorns, de spermophile, zoogdieren van 18 tot 20 cm groot met een geelbruine vacht. Spišský Hrad ligt strategische op een heuvel, en domineert haar omgeving. Aan de voet van Spišský Hrad ligt het stadje Spišske Podhradie, een van de cultuurmonumenten, die bij het Werelderfgoed horen.
De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De Bergfried is een van de overgebleven torens van het kasteel Spišský Hrad. Het kasteel staat ook bekend als het kasteel van Spiš. Spišský Hrad werd gebouwd in de 12de eeuw. In de 15de eeuw werd het de residentie van de adel. In 1780 werd het een ruïne. Spišský Hrad ligt dichtbij de historische stad Levoča en niet ver de kerk van de Heilige Geest in het dorpje Žehra.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De St. Elisabeth Kapel in het kasteel Spišský Hrad. De gotische kapel werd gebouwd in de 15e eeuw, ze werd gebruikt als privé-kapel van de adellijke bewoners van Spišský Hrad. In de 17de eeuw werd het een grafkapel, de crypte bevindt zich onder de vloer van zandsteen. De kapel van Spišský Hrad was het eerste religieuze bouwwerk in de omgeving van kasteel Spišský Hrad.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De kerk van de Heilige Geest in het dorp Žehra. Rechts is Spišský Hrad te zien. De kerk van de Heilige Geest werd in 1274 gebouwd en is rijk gedecoreerd met fresco's uit de 13de en 14de eeuw. De uivormige houten torenspits dateert uit 1769. De romaans-gotische kerk van de Heilige Geest ligt op een heuvel in het dorp Žehra en wordt omringd door een kerkhof. Het kerkje is een Werelderfgoed van UNESCO.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Een van de weinig overgebleven synagoges in de Slowaakse regio Spiš staat in het stadje Spisské Podhradie. De synagoge is een typisch voorbeeld van de provinciale architectuur van synagoges uit de laatste helft van de 19de eeuw. De synagoge van Spišské Podhradie ligt aan de route voor Joods erfgoed in Slowakije. Het stadje Spišské Podhradie ligt aan de voet van de heuvel, waarop kasteel Spišský Hrad staat.
Levoča, Spisský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De muren van Spišská Kapitula, rechts op de achtergrond kasteel Spišský Hrad. Waarschijnlijk dateren de muren van het stadje uit de 13de eeuw. De muren zijn één meter breed en 4 tot 5 meter hoog. Spišská Kapitula werd gebouwd rond een heuvel met daarop een kerk. De Rooms-Katholieke kerk heeft sinds de 13de eeuw een zetel in Spišská Kapitula, het stadje heeft haar religieuze karakter weten te behouden.
De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De Boven Poort is een van de twee stadspoorten van het kerkelijke stadje Spišská Kapitula. Spišská Kapitula is een van de weinige geheel ommuurde steden in Slowakije. De inwoners van Spišská Kapitula bestaan voor het merendeel uit ambtenaren, personeelsleden en geestelijken van het bisdom Spiš. In de stad staan een kathedraal, een klooster en seminarie. Spišská Kapitula heeft slechts één straat.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Achter de stadsmuren van Spišská Kapitula staat de St. Maartenskathedraal. De kathedraal werd gebouwd in de periode 1245-1273 in de romaande stijl. De twee torens werden voltooid rond 1270. In de jaren 1462-1478 werd de kathedraal herbouwd in de gotische stijl. De torens hebben hun romaanse karakter behouden, evenals de pilaren van de middenbeuk en een deel van de noordmuur met een romaans raam.
De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De St. Maartenskathedraal ligt binnen de muren van Spišská Kapitula. De kathedraal is de laatste rustplaats van de adelijke heren van kasteel Spišský Hrad. In de kathedraal staan enkele altaren uit de middeleeuwen, het plafondgewelf is bijzonder mooi gedecoreerd en op de muren zijn kleurige wandschilderingen aangebracht. Tegenover de St. Maartenskathedraal staat het gotische bisschopspaleis.
De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Boven het entreeportaal van de St. Maartenskathedraal in Spišská Kapitula bevindt zich een muurschildering, de kroning van Charles Robert d'Anjou, koning van Hongarije. Het dateert uit 1317, waarschijnlijk kwam de schilder uit Italië. Het oudste voorwerp in de kathedraal is de Leo Albus, de romaanse sculptuur van een witte leeuw, het is een van de weinige overgebleven romaanse sculpturen in Slowakije.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: In Spišská Kapitula lopen enkele nonnen naar het klooster, op de achtergrond staat de klokkentoren, waar kaartjes te koop zijn voor een bezoek aan de St. Maartenskathedraal. De klokkentoren van Spišská Kapitula dateert uit 1739. Spišská Kapitula werd in 1776 de zetel van het bisdom Spiš. Spišská Kapitula hoort bij Werelderfgoed van UNESCO: Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: De stadsmuur en de Košice poort, een van de nog bestaande stadspoorten van Levoča. Levoča lag aan een handelsroute tussen Hongarije en Polen, hierdoor werd de stad in de 15de eeuw een welvarend handelscentrum en belangrijk cultureel centrum. Levoča wordt omgeven door 14de en 15de eeuwse stadsmuren, de twee kilometer lange stadsmuren omsluiten bijna het hele historische centrum van de stad.
De stad Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Het huis van Meester Paul van Levoča staat aan het centrale plein. Meester Paul van Levoča wordt beschouwd als een van de meest vaardige middeleeuwse houtsnijders, hij woonde en werkte hoofdzakelijk in Levoča. Het huis van Meester Paul is nu een museum. In de St. Jacobskerk van Levoča staat een gotisch altaar, vervaardigd door Meester Paul van Levoča, het is het grootste houten altaar van Europa.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Achter het oude stadhuis van de stad Levoča staat de 17de eeuwse 'schandkooi'. Het oude stadhuis van Levoča werd in de 15de eeuw gebouwd in de gotische stijl, in de 17de eeuw werd het herbouwd in de renaissance stijl. De 'schandkooi' werd gebruikt voor de openbare bestraffingen van personen, die een lichte overtreding hadden begaan. Ze werden hier als straf opgesloten, vooral tijdens festiviteiten.
Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten: Sommige burgerhuizen in Levoča hebben fraai gedecoreerde gevels. Het centrale stadsplein van Levoča is omgeven door statige burgerhuizen. Spišský Hrad en de bijbehorende cultuurmonumenten kregen in 1993 de status Werelderfgoed, in 2009 werd Levoča aan het Werelderfgoed toegevoegd. Het staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Levoča, Spišský Hrad en bijbehorende cultuurmonumenten.