De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa zijn de restanten van de oerbeukenbossen, die eens het grootste deel van Europa hebben bedekt. De voorhistorische beukenbossen zijn belangrijk in het onderzoek naar de verspreiding van de gewone beuk (Fagus sylvatica) op het noordelijk halfrond. In de voorhistorische beukenbossen zijn bovendien de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld te vinden. De beukenbossen zijn eveneens een uitstekende leefomgeving voor een grote verscheidenheid aan planten en dieren. De voorhistorische beukenbossen van Slowakije worden in stand gehouden in vier grote, beschermde natuurgebieden in de Karpaten: Havešová, Stuzica, Rozok en Vihorlat. De voorhistorische beukenbossen van Slowakije en Oekraïne werden in 2007 een Werelderfgoed, in 2011 werd de site uitgebreid met de Oude beukenbossen van Duitsland en kreeg de naam: Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de Oude beukenbossen van Duitsland. In 2017 en 2021 werden nieuwe locaties ingeschreven, het grensoverschrijdende Werelderfgoed ligt nu verspreid over 18 Europese landen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and other regions of Europe. Het is een natuurlijk Werelderfgoed. Beeldend werk: Ancient Beech Forest en Primeval Beech Forest
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: De houten kerk van het kleine dorp Hrabová Roztoka in Slowakije wordt omgeven door de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten. Het dorp telt ongeveer 68 inwoners. De Grieks-katholieke kerk van Hrabová Roztoka staat op de top van een heuvel hoog boven het dorp, de houten kerk werd in de 18de eeuw gebouwd en is gewijd aan St. Basilius de Grote. Het dorp Hrabová Roztoka ligt in het District Snina, slechts enkele kilometer van de grens met Oekraïne.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: De houten kerk van het kleine dorp Hrabová Roztoka in Slowakije wordt omgeven door de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten. Het dorp telt ongeveer 68 inwoners. De Grieks-katholieke kerk van Hrabová Roztoka staat op de top van een heuvel hoog boven het dorp, de houten kerk werd in de 18de eeuw gebouwd en is gewijd aan St. Basilius de Grote. Het dorp Hrabová Roztoka ligt in het District Snina, slechts enkele kilometer van de grens met Oekraïne.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa liggen de laatste restanten van de enorme beukenbossen, die ongeveer 6500 jaar geleden een groot deel van Europa hebben bedekt. De voorhistorische beukenbossen zijn belangrijk in de studie naar de verspreiding van de gewone beuk, Fagus sylvatica, op het noordelijk halfrond. In de bossen groeien de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa hebben de status Werelderfgoed van UNESCO.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: Naast de houten kerk van het dorpje Topola ligt een militair kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. De kerk werd gebouwd aan het einde van de 17de eeuw. Topola ligt in het Snina District in Slowakije, het dorp heeft ongeveer 185 inwoners. Het Snina District grenst in het oosten aan Oekraïne. Topola, ook geschreven alsTopol'a, ligt in het voorhistorische beukenbos van Havešová in het Nationaal Park Poloniny. Topola is een beginpunt van enkele hike trails door de oerbeukenbossen.
Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: In de bossen leven een groot aantal bijzondere diersoorten, er groeien bijzondere planten, paddenstoelen en mossen. In de oerbeukenbossen groeien ook andere boomsoorten, zoals elzen en sparren. De voorhistorische beukenbossen van Slowakije en Oekraïne werden in 2007 een Werelderfgoed, in 2011 werden de oerbeukenbossen van Duitsland toegevoegd en in 2017 een aantal nieuwe locaties in Europa, het Werelderfgoed van UNESCO nu ligt verspreid over 12 Europese landen.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: De Grieks-katholieke kerk van Johannes de Doper in het dorp Kalná Roztoka in Slowakije. De houten kerk werd gebouwd in 1750. De houten kerk heeft op de buitenmuren een witgewassen pleisterlaag van klei. Het kerkje van Kalna Roztoka ligt bij de grens van Nationaal Park Poloniny. In Nationaal Park Poloniny liggen en oerbeukenbossen van Havešová, Stužica en Rožok, het voorhistorische of oerbeukenbos van Vihorlat ligt in het beschermde Landschapspark Vihorlat.
Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio's van Europa: Een deel van de oerbeukenbossen van de Karpaten ligt in de van oorsprong vulkanische bergketen Vihorlat in het oosten van Slowakije. Het grootste meer in het gebied is het Morské Oko. Het beschermde natuurgebied en landschapspark Vihorlat ligt in de districten Humenné, Sobrance en Snina. De voorhistorische beukenbossen van Slowakije liggen allemaal in het oosten van Slowakije in vier beschermde gebieden: Havešová, Stužica, Rožok and Vihorlat.
In de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten liggen talloze kleine houten kerken. In het dorp Ruský Potok staat een houten kerk uit 1740. Het Roetheense Grieks-katholieke kerkje werd gewijd aan aartsengel Michaël. Ruský Potok ligt in het oosten van Slowakije op een hoogte van 440 meter, omgeven door de oerbeukenbossen van de Slowaakse Karpaten en beboste heuvels van Nationaal Park Poloniny. Bijna elk dorp in de Karpaten, hoe klein het ook is, heeft zijn eigen houten kerk, het zijn meesterwerken van kunst, ambacht en houtsnijwerk.
De voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en in andere regio's van Europa: De nieuwe Roetheense Grieks-katholieke kerk van Ruský Potok ligt in de voorhistorische beukenbossen van de Karpaten. Het dorp Ruský Potok ligt in het Slowaakse Nationaal Park Poloniny, temidden van de met de voorhistorische beukenbossen bedekte heuvels van de Karpaten. In Nationaal Park Poloniny liggen de beschermde oerbeukenbossen van Havešová, Stužica en Rožok, het andere beschermde gebied met Slowaakse voorhistorische beukenbossen ligt in de bergketen Vihorlat.