De grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst liggen op de grens tussen Hongarije en Slowakije. De Hongaarse grotten liggen in Nationaal Park Aggtelek, de Slowaakse grotten liggen in Nationaal Park Slowaakse Karst. De grotten zijn gedurende miljoenen jaren ontstaan met een karstsysteem, dat is het oplossen van kalksteen in water. Een van de verschijnselen van de karst is druipsteen. De karstgrotten laten een grote verscheidenheid in druipsteenformaties zien. De grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst laten een zeldzame combinatie van tropische en glaciale klimatologische omstandigheden zien, daardoor is het mogelijk om de geologische geschiedenis van miljoenen jaren te bestuderen. De grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst zijn het meest onderzochte karstgebied in Europa. Tot nu toe zijn in dit gebied 712 grotten ontdekt. Tot de belangrijkste karstgrotten behoren de Slowaakse Domica grot en de Hongaarse Baradla grot, die door een grottenstelsel van in totaal 25 km lengte met elkaar zijn verbonden. Een aantal grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst werden in 1995 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Caves of Aggtelek Karst and Slovak Karst. Deze Hongaarse en Slowaakse karstgrotten vormen samen een natuurlijk Werelderfgoed. Beeldend werk uit de serie Werelderfgoed: Dripstone
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: Bijzondere mintgroen en zachtroze gekleurde druipsteenformaties in de Baradla grot, een van de bekendste en grootste druipsteengrotten in Hongarije. Enkele delen van de Baradla grot hebben buitengewone kleuren. De eeuwen en het druipende water zijn de beeldhouwers van de grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst. De grotten van de Aggtelek en Slowaakse karst zijn een Werelderfgoed van UNESCO.
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: Bijzondere mintgroen en zachtroze gekleurde druipsteenformaties in de Baradla grot, een van de bekendste en grootste druipsteengrotten in Hongarije. Enkele delen van de Baradla grot hebben buitengewone kleuren. De eeuwen en het druipende water zijn de beeldhouwers van de grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst. De grotten van de Aggtelek en Slowaakse karst zijn een Werelderfgoed van UNESCO.
Grotten van de Aggtelek Karst en Slowaakse Karst: De Baradla grot ligt in het karstgebied van Hongarije, dichtbij de grens met Slowakije. De Hongaarse Baradla grot vormt met de Slowaakse Domica grot in het karstgebied een ondergronds gangen- en grottenstelsel van 25 km lang. Alle grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst zijn door een ondergronds gangenstelsel met elkaar verbonden, het grottenstelsel loopt onder de grens van Hongarije en Slowakije door.
Grotten van de Aggtelek en Slowaakse karst: De Baradla grot is de grootste en meest bekende grot in Hongarije. De smalle gangen van de grotten verbinden enorme ruimtes met namen zoals de Zaal met de Zuilen, de Concertzaal en Zaal met Kantwerk. De karstgrotten werden gevormd over een periode van miljoenen jaren. In de grotten van Aggtelek karst en Slowaakse karst zijn verschillende soorten bijzondere druipsteenformaties te zien.
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: De druipsteenformaties in de Baradla grot, de grot werd al bewoond door de prehistorische mens. De Hongaarse Baradla grot vormt met de Slowaakse Domica grot de langste grot van Centraal Europa. Tot nu toe zijn er in de Aggtelek karst en Slowaakse karst 712 grotten ontdekt, de meeste daarvan zijn gesloten voor publiek. De grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst werden in 1995 Werelderfgoed van UNESCO.
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: Sommige delen van de Baradla grot hebben buitengewone kleuren. In de Baradla grot ligt de Concertzaal, deze enorme grot heeft donker gekleurde stalactieten, de wanden en het plafond zijn zachtroze en mintgroen. De Concertzaal heeft een goede akoestiek en wordt inderdaad gebruikt voor concerten, de gids laat tijdens de rondleiding Hongaarse muziek horen. Delen van de grot werden in 1806 geopend voor bezoek.
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: Waterspiegeling in het kristalheldere water van de ondergrondse rivier de Styx in de Hongaarse Baradla grot. De grot werd al tijdens het neolithicum bewoond, in circa 4000 v.Chr. De Baradla grot is een belangrijke archeologische vindplaats. Bezoekers gaan de grot binnen door een natuurlijke ingang bij het dorp Aggtelek. Ook het deel van de grot, dat al werd bewoond door de prehistorische mens, wordt bezocht.
Grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst: De roze en groen gekleurde wanden en heel donkere stalactieten in de Baradla grot. In de grotten leven veel diersoorten, zoals een zeldzaam soort blinde kever en blinde garnaal, die alleen in de grotten van de Aggtelek karst en Slowaakse karst voorkomen. De karstgrotten worden ook bewoond door vleermuizen, van de 28 soorten in Europa, leven er 21 in de Aggtelek Karst, waaronder twee bedreigde soorten.
Grotten van de Aggtelek en Slowaakse karst: De cascade druipsteenmeren in de Domica grot, een van de betoverendste grotten in Slowakije. De Domica grot is een 5,3 km lange tak van de Baradla grot in Slowakije. De totale lengte van de Hongaarse Baradla grot en Slowaakse Domica grot is ruim 25 km. De natuurlijke ingangen van de Baradla grot nabij Aggtelek zijn al duizenden jaren bekend. De hoofdingang van de grot is eigenlijk de bedding van een ondergrondse rivier.