La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: De stad La Chaux-de-Fonds en haar zusterstad Le Locle liggen dicht bij elkaar in de Jura in Zwitserland, ca. 66 km van Bern. De horloge-industrie werd in de 17de eeuw door een autodidactische horlogemaker naar Le Locle gebracht, hij moedigde de lokale boeren van La Chaux-de-Fonds en Le Locle aan om horloge-onderdelen voor hem te maken tijdens de lange winters. La Chaux-de-Fonds werd volledig verwoest door een brand in 1794. De stad werd in het schaakbordpatroon herbouwd. Met La Chaux-de-Fonds als voorbeeld werd Le Locle na een brand in 1833 ook herbouwd in schaakbordpatroon. Dit stedenbouwkundig ontwerp was ideaal als centrum voor de horloge-industrie. De stadsplanning zorgde ervoor, dat in de late 19de en 20ste eeuw de ambachtelijke productie van huisnijverheid werd omgezet naar de geconcentreerdere industriële productie. Aan het eind van de 19de eeuw werden La Chaux-de-Fonds en Le Locle zeer welvarend door de horloge-industrie. Dit belangrijke centrum van de horloge-industrie staat ook bekend als Watch Valley. Karl Marx beschreef in zijn beroemde boek 'Das Kapital 'La Chaux-de-Fonds als een 'enorme fabrieksstad'. La Chaux-de-Fonds is eveneens beroemd om haar Art Nouveau. De autobouwer Chevrolet en de architect Le Corbusier werden geboren in La Chaux-de-Fonds. La Maison Blanche en La Villa Turque in La Chaux-de-Fonds zijn ontworpen door Le Corbusier. La Chaux-de-Fonds en Le Locle en de stadsplanning van de horlogemakersstadjes kregen in 2009 de status Werelderfgoed. De stadjes staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van de horlogemakersstadjes: Het voormalige stadhuis van Le Locle. Na enkele allesverwoestende branden in de 18de en 19de eeuw werden de stadjes La Chaux-de-Fonds en Le Locle herbouwd in het zogenoemde schaakbordpatroon, elkaar loodrecht kruisende, parallelle straten. De open planning van de stedelijke ruimte heeft de ontwikkeling van de twee kleine stadjes vanaf de 18de eeuw tot op heden gunstig beïnvloed.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van de horlogemakersstadjes: Het voormalige stadhuis van Le Locle. Na enkele allesverwoestende branden in de 18de en 19de eeuw werden de stadjes La Chaux-de-Fonds en Le Locle herbouwd in het zogenoemde schaakbordpatroon, elkaar loodrecht kruisende, parallelle straten. De open planning van de stedelijke ruimte heeft de ontwikkeling van de twee kleine stadjes vanaf de 18de eeuw tot op heden gunstig beïnvloed.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: Het klokkenmuseum van Le Locle: Musée d'Horlogerie du Le Locle. In het klokkenmuseum zijn honderden klokken en horloges te zien. Het klokkenmuseum van Le Locle is gevestigd in Château des Monts, een 18de eeuws landhuis. In de tuin staan enkele zonnewijzers en grote klokken. Château des Monts ligt ongeveer één km ten noorden van het centrum van het stadje Le Locle.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: Het interieur van Château des Monts in Le Locle. Château des Monts huisvest het klokkenmuseum van Le Locle: Musée d'Horlogerie du Le Locle. Het landhuis werd gebouwd in 1790. Het klokkenmuseum van Le Locle heeft een prachtige collectie horloges en klokken. De stadjes La Chaux-de-Fonds en Le Locle zijn het centrum van de Zwitserse horloge-industrie.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de horlogemakersstadjes: Een van de klokken in het Musée d'Horlogerie du Le Locle, het klokkenmuseum. Op de wijzerplaat van de klok is te zien, dat het uurwerk werd gemaakt op het Technicum du Locle, tegenwoordig het Technicum Neuchâtelois, een prestigieuze school voor horloge- en klokkenmakers. In het horlogemakersstadje La Chaux-de-Fonds is eveneens een klokkenmuseum gevestigd: Musée international d'horlogerie.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: Het kerkje van Éplatures ligt tussen de horlogemakersstadjes Le Locle en La Chaux-de-Fonds in. De kerk werd gebouwd in de periode 1847-1852. La Chaux-de-Fonds en Le Locle en de stadsplanning van de horlogemakersstadjes kregen in 2009 de status Werelderfgoed van UNESCO en staan vermeld op de Werelderfgoedlijst als: La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: De grote fontein in het centrum van La Chaux-de-Fonds. La Chaux-de-Fonds werd in 1794 geheel verwoest door brand en herbouwd volgens schaakbordpatroon. De straten zijn ruim opgezet, in de gebouwen valt veel licht binnen. Dit ontwerp was ideaal voor steden met horloge-industrie. La Chaux-de-Fonds en Le Locle zijn bijna geheel gewijd aan de horloge-industrie.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: De Oude Manege in La Chaux-de-Fonds: L'Ancien Manège. De muren van de overdekte binnenplaats van de Oude Manege zijn mooi gedecoreerd met schilderingen. L'Ancien Manège werd in 1860 gebouwd, het huisvest nu enkele appartementen voor gezinnen en een restaurant. La Chaux-de-Fonds en Le Locle, de stadsplanning van de horlogemakersstadjes, zijn een Werelderfgoed van UNESCO.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: La Villa Turque, de Turkse Villa, ook bekend als de Villa Anatole Schwob, werd ontworpen door Le Corbusier. De villa werd in 1916 ontworpen voor de horlogemaker Anatole Schwob. Le Corbusier werd bij het ontwerpen van La Villa Turque beïnvloed door de Ottomaanse architectuur die hij zag tijdens zijn reizen door Turkije. La Villa Turque staat in La Chaux-de-Fonds.
La Chaux-de-Fonds / Le Locle, de stadsplanning van horlogemakersstadjes: Le Corbusier heeft in 1912 een huis ontworpen en laten bouwen in La Chaux-de-Fonds, La Maison Blanche, Het Witte Huis. La Maison Blanche staat ook wel bekend als de Villa Jeanneret-Perret. Le Corbusier, geboren als Charles Edouard Jeanneret-Gris, nam het pseudoniem Le Corbusier aan, toen hij in 1917 naar Parijs verhuisde.