Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: De Vrije Hanzestad Bremen ligt aan de rivier de Weser in het noordwesten van Duitsland. Het historische marktplein van Bremen ligt in het centrum van de stad. Het belangrijkste gebouw op het marktplein is het stadhuis van Bremen. Het stadhuis werd gebouwd in de gotische stijl in 1404-1410. In het begin van de 17de eeuw werd de façade herbouwd in de Weser renaissancestijl, een prominente stijl in Noord-Duitsland tijdens de Late Renaissance, ook bekend als het noordelijk maniërisme of de Hollandse renaissance, de stijl ontstond aan begin van de 16de eeuw en ontwikkelde zich tot aan het begin van de 17de eeuw en kwam vooral voor in Noord-Europa. De wijnkelder van het stadhuis werd regelmatig bezocht door kunstenaars en schrijvers, zoals Heinrich Heine. Het Rolandstandbeeld staat voor het stadhuis van Bremen, tegenover de kathedraal van Bremen, het is het grootste Rolandstandbeeld in Duitsland, het werd gemaakt van kalkzandsteen, het is 5,5 meter hoog en dateert uit 1404. Het Rolandstandbeeld staat symbool voor de vrijheid en handelsrechten van een stad. Het is een van de oudste en meest representatieve standbeeld van Roland in Duitsland. De echte Roland was de belangrijkste paladijn van Karel de Grote, hij wordt beschouwd als een held. Het stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen werden in 2004 Werelderfgoed en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Town Hall and Roland on the Market Place in Bremen.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Het Rolandstandbeeld voor het stadhuis. Een Rolandstandbeeld staat symbool voor de vrijheid en handelsrechten van een stad. Het 5.47 meter hoge Rolandstandbeeld van Bremen dateert uit 1405 en is het oudste nog bestaande Rolandstandbeeld. De echte Roland was een legendarische middeleeuwse held en de belangrijkste paladijn van Karel de Grote.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Het Rolandstandbeeld voor het stadhuis. Een Rolandstandbeeld staat symbool voor de vrijheid en handelsrechten van een stad. Het 5.47 meter hoge Rolandstandbeeld van Bremen dateert uit 1405 en is het oudste nog bestaande Rolandstandbeeld. De echte Roland was een legendarische middeleeuwse held en de belangrijkste paladijn van Karel de Grote.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Het ruiterstandbeeld van Bismarck voor het Nieuwe Stadhuis van Bremen, het gebouw werd ontworpen door de Duitse architect Gabriel von Seidl en begin 20ste eeuw tegen het 15de eeuwse stadhuis aangebouwd. Naast het gebouw staan steigers rondom het Oude Stadhuis voor restauratiewerkzaamheden.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Het stadhuis van Bremen bestaat uit twee aangrenzende gebouwen, het Oude Stadhuis werd gebouwd in 1404-1410, het Nieuwe Stadhuis in 1906-1913. De huidige gevel werd begin 17de eeuw herbouwd in de Weser renaissancestijl, deze stijl komt in Europa alleen voor ten noorden van de Alpen.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein in Bremen: Een waterspuwer op de gevel van het stadhuis, de gevel heeft decoraties in de Weser renaissancestijl, een prominente stijl in het noorden van Duitsland tijdens de renaissance. De Weser renaissancestijl is een combinatie van de Italiaanse- en noordelijke renaissancestijlen, vooral de Nederlandse renaissancestijl.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Het beeldhouwwerk boven de ingang in de linkergevel van het stadhuis van Bremen. In het stadhuis bevinden zich enkele zalen, de 'Obere Rathaushalle' en 'Güldenkammer' zijn het meest bijzonder. De Güldenkammer, de Gouden Zaal, werd in 1905 verfraaid in de decoratieve jugendstil of art nouveau stijl.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: De wijnkelder onder het stadhuis dateert uit 1405, in de kelder ligt het Rosefass, het is het oudste wijnvat van Duitsland, het bevat een Rüdesheimer Apostelwein uit het jaar 1653. In de wijnkelder kwamen schrijvers en dichters op bezoek, zoals Heinrich Heine, om inspiratie op te doen.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Een wenteltrap in het oude stadhuis van Bremen. De 'Untere Rathaushalle' wordt ondersteund door twaalf eiken zuilen, de zaal is in originele staat, tijdens de middeleeuwen was het een marktplaats voor o.a. specerijen. Al meer dan 600 jaar is het stadhuis van Bremen de zetel van de burgemeester.
Het Rolandstandbeeld naast het stadhuis op het marktplein van Bremen. In de middeleeuwen werden veel Rolandstandbeelden opgericht, vooral in Duitsland en andere delen van Noord- en Midden-Europa als een teken van de handelsrechten van een stad en een symbool van vrijheid. Het marktplein werd in 1836 geplaveid met zandsteen, donkere stenen beelden een wiel met spaken uit, in het midden verbeelden roze stenen het Hanseatenkreuz, symbool van de Hanze.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: De façade van het stadhuis van Bremen was tijdens de laatste restauratie verborgen achter steigers. Rechts staat de Dom van Bremen, de middeleeuwse Dom kijkt uit over het marktplein en het Rolandstandbeeld. Het stadhuis en Rolandstandbeeld op het marktplein van Bremen zijn een UNESCO Werelderfgoed.
Stadhuis en standbeeld van Roland op het marktplein van Bremen: Een bronzen beeld van de Bremer stadsmuzikanten staat aan de westkant van het stadhuis van Bremen. Het beeld werd in 1951 door Gerhard Marcks gemaakt, gebaseerd op een sprookje van de Gebroeders Grimm. Het Gerhard Marcks Haus in Bremen is gewijd aan het werk Gerhard Marcks.