Historisch stadscentrum van Wismar: Wismar ligt in het noorden van Duitsland. Wismar werd rond de 12de eeuw gesticht, het stratenplan is nagenoeg hetzelfde gebleven. De stad was lid van de Hanze, een handelsverbond uit de late middeleeuwen. In de 13de en 14de eeuw was Wismar een welvarende Hanzestad. De natuurlijke haven van Wismar ligt aan de baai van Wismar, een van de baaien van de Oostzee. Wismar kwam in 1648 onder de heerschappij van Zweden, het werd in 1871 een deel van Duitsland, hoewel Zweden pas in 1903 officieel afstand deed van haar rechten op de stad Wismar. De Zweedse overheersing is nog zichtbaar in enkele gebouwen, zoals Der Alter Schwede, een burgerhuis in de gotische baksteenstijl op het grote marktplein. Op het marktplein staat de Wasserkunst, een smeedijzeren fontein, die in 1602 werd geïmporteerd vanuit Nederland. De Gewölbe is een vakwerkhuis, waar wijnhandelaren hun portwijn heenbrachten voor kwaliteitscontrole. Enkele andere monumenten in Wismar zijn het oude stadhuis en de gotische bakstenen kerken. Wismar maakte deel uit van de voormalige DDR. Sinds de hereniging van Duitsland in 1990, begon de stad Wismar met de restauratie van het historisch centrum en haar gotische bakstenen monumenten. Net als Stralsund is Wismar een goed bewaard gebleven Hanzestad aan de Baltische zuidkust. Het historisch stadscentrum van Wismar maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Historische stadscentra van Stralsund en Wismar. De historische stadscentra van Stralsund en Wismar staan sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ingeschreven als: Historic Centres of Stralsund and Wismar.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Historisch stadscentrum van Wismar: De Wasserkunst is een fontein van decoratief metselwerk, zandsteen, smeedijzer en koper, ze werd in 1602 gebouwd in de Hollandse renassaincestijl naar een ontwerp van de Nederlandse bouwmeester Philipp Brandin. De Wasserkunst was tot 1897 het centrale waterreservoir van Wismar. De Wasserkunst (de Waterkunst) staat op het centrale markplein van de stad en wordt gezien als het symbool van de Hanzestad Wismar.
Historisch stadscentrum van Wismar: De Wasserkunst is een fontein van decoratief metselwerk, zandsteen, smeedijzer en koper, ze werd in 1602 gebouwd in de Hollandse renassaincestijl naar een ontwerp van de Nederlandse bouwmeester Philipp Brandin. De Wasserkunst was tot 1897 het centrale waterreservoir van Wismar. De Wasserkunst (de Waterkunst) staat op het centrale markplein van de stad en wordt gezien als het symbool van de Hanzestad Wismar.
Historisch stadscentrum van Wismar: De toren van de St. Marienkirche rijst hoog boven Wismar uit. De kerk werd in de 13de eeuw gebouwd door de kooplieden van Wismar, ze werd tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd en opzettelijk verwoest tijdens de DDR-periode, de 80 meter hoge toren is het enige overgebleven deel van de oorspronkelijke gotische kerk. Eens werd de Marienkirche beschouwd als een van de mooiste baksteengotische kerken in Noord-Duitsland.
Historisch stadscentrum van Wismar: De kerk van de Heilige Geest werd gebouwd in de 13de eeuw, kort na de stichting van Wismar Een van de glas-in-loodramen komt uit de verwoestte St. Marienkirche van Wismar, dit 15de eeuwse raam wordt gerekend tot het mooiste middeleeuwse gebrandschilderd glas van de Baltische regio. De gotische bakstenen kerk herbergt enkele fraaie kunstobjecten, waaronder een preekstoel uit 1585, een altaar en een fresco uit de 14de eeuw.
Historisch stadscentrum van Wismar: Het decoratieve plafond van de kerk van de Heilige Geest. Het vlakke plafond werd gebouwd en gedecoreerd in de 17de eeuw. Het is gedecoreerd met 26 rozetten waarop afbeeldingen van Bijbelse verhalen staan, de massieve houten balken zijn in de traditionele Baltische motieven en kleuren geschilderd. De kerk van de Heilige Geest diende als ziekenhuis en kerk. De bedden voor de zieken en armen stonden in het schip van de kerk.
Historisch stadscentrum van Wismar: De gewelven van de St. Joriskerk zijn verfraaid met rode baksteen. De St. Joriskerk is een van de drie belangrijkste kerken van Wismar, ze werd gebouwd in de 13de eeuw en is een mooi voorbeeld van de gotische baksteenarchitectuur in het noorden van Duitsland. De enorme hoge gewelven zijn indrukwekkend. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, pas na de Duitse hereninging in 1990 begon de restauratie.
Historisch stadscentrum van Wismar: De Nikolaikirche werd gebouwd tussen 1381 en 1487. De gotische bakstenen kerk werd gebouwd voor de zeelieden en vissers van Wismar. Het ontwerp van de Nikolaikirche was gebaseerd op de Marienkirche in Lübeck. Het schip van de kerk is het vierde hoogste schip van Duitsland. De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog slechts licht beschadigd. De kerk herbergt enkele kunstwerken van de verwoeste Marienkirche van Wismar.
Historisch stadscentrum van Wismar: De Wassertor, de Waterpoort, is de enige nog bestaande poort van de vijf originele poorten in de middeleeuwse stadswallen van Wismar. De Wassertor werd rond 1450 in de gotische baksteenstijl gebouwd, de gevel werd rond 1600 aangepast. De toren kijkt uit over de oude handelshaven van de Hanzestad Wismar. De Wassertor behoorde tot de eerste verdedigingslinie tegen de aanvallen van de Denen en de Zweden.
Historisch centrum van Wismar: Der Alter Schwede is een voormalig woonhuis aan de markt in Wismar. Der Alter Schwede werd rond 1380 gebouwd in de gotische baksteenstijl. Van 1648 tot 1871 viel Wismar onder de heerschappij van Zweden. Pas aan het eind van de 19de eeuw werd het rode bakstenen huis Der Alter Schwede genoemd, als herinnering aan de Zweedse periode van Wismar. Het huis is nu een restaurant, waar Zweedse gerechten worden geserveerd.
Historisch stadscentrum van Wismar: De Gewölbe is een vakwerkhuis op een bruggetje over de beek de Runde Grube. De Gewölbe werd gebouwd in de 17de eeuw. In het historische gebouw brachten wijnhandelaren hun portwijn onder voor de kwaliteitscontrole, voordat de wijn mocht worden verhandeld in de wijnkelder onder het stadhuis van Wismar. De Runde Grube stroomt naar de oude Hanzehaven van Wismar, die verbonden is met de Oostzee.
Historisch stadscentrum van Wismar: De oude stadsmolen op de oever van de Mühlenbach, een sectie van de Grube. De Grube is een smalle, met de hand gegraven beek in Wismar, ze werd in de 13de eeuw werd aangelegd om goederen van de Hanzehaven naar de stad te vervoeren. De Grube is verdeeld in drie secties, de Mühlenbach, de Frische Grube en Runde Grube. De Grube leverde ook het water om de waterraderen en molenstenen van fabrieken aan te drijven.