De kust van Dorset en Oost-Devon staat ook bekend als de Jurassic Coast. De Jurassic Coast strekt zich uit over een lengte van 155 km langs de zuidwest kust van Engeland, van Orcombe Point in Oost-Devon tot Old Harry Rocks in Dorset. Het landschap van de Jurassic Coast geeft inzicht in de natuurlijke processen die de aarde hebben gevormd en hoe het leven zich tijdens de evolutie heeft ontwikkeld. De Jurassic Coast bestrijkt 185 miljoen jaar van de geologische geschiedenis van de aarde, in de rotsen langs de kust zijn fossielen te vinden van zeedieren, reptielen en dinosaurussen die hier hebben geleefd. Ook tegenwoordig zijn er nog fossielen te vinden. De Jurassic Coast is een belangrijke vindplaats van fossielen in Europa. Twee andere Europese vindplaatsen van fossielen zijn: de Groeve Messel en de Monte San Giorgio. De Jurassic Coast bevat ook interessante landvormen gevormd door zee-erosie, zoals natuurlijke rotsbogen, inhammen en pilaarrotsen, de beroemdste zijn Lulworth Cove en Durdle Door. De kliffen langs de kust zijn gevormd uit zandsteen, kalksteen, Jurassic klei en leisteen. De Lulworth Crumple zijn rotslagen die miljoenen jaren geleden werden gevormd door de botsing van de continenten, ook de Alpen ontstonden door deze botsing. Enkele van de mooiste en meest interessante locaties langs de Jurassic Coast zijn: Durdle Door, Lulworth Cove, Lulworth Fossil Forest, Man O' War Cove, Portland Bill en Pulpit Rock op het eiland Portland, de rotsen bij Bowleaze Cove, de rode rotsen bij Sidmouth, Chesil Beach en de Devon Cliffs of Exmouth. De Jurassic Coast, de kust van Dorset en Oost-Devon, werd in 2001 een Werelderfgoed en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Dorset and East Devon Coast. De Jurassic Coast is het eerste natuurlijke Werelderfgoed van Engeland.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos classic car road trip
De kust van Dorset en Oost-Devon: Durdle Door tijdens het vallen van de avond. Durdle Door is een natuurlijke boog van kalksteen, gevormd door golferosie, een zeer langzaam en geleidelijk proces van miljoenen jaren waarbij de golven van de zee de klip aan de onderkant steeds verder heeft afgekalfd. Durdle Door ligt dichtbij het dorpje West Lulworth. De kust van Dorset en Oost-Devon werden in 2001 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Durdle Door tijdens het vallen van de avond. Durdle Door is een natuurlijke boog van kalksteen, gevormd door golferosie, een zeer langzaam en geleidelijk proces van miljoenen jaren waarbij de golven van de zee de klip aan de onderkant steeds verder heeft afgekalfd. Durdle Door ligt dichtbij het dorpje West Lulworth. De kust van Dorset en Oost-Devon werden in 2001 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De kust van Dorset en Oost-Devon wordt ook wel de Jurassic Coast genoemd. De Jurassic Coast strekt zich uit over een lengte van 155 km langs de zuidwest kust van Engeland, vanaf Orcombe Point in Oost-Devon tot de Old Harry Rocks in Dorset. Het landschap van de Jurassic Coast geeft inzicht in de natuurlijke processen die de aarde hebben gevormd en hoe het leven zich tijdens de evolutie heeft ontwikkeld.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Durdle Door tijdens het vallen van de nacht gezien vanaf het langeafstandspad South West Coast Path. Samen met Lulworth Cove is Durdle Door een van de meest iconische geologische bezienswaardigheden langs de kust van Dorset en Oost-Devon. De kust van Dorset en Oost-Devon werd in 2001 verklaard tot Werelderfgoed van UNESCO. Durdle Door is het meest gefotografeerde geologische wonder aan de kust van Dorset en Oost-Devon.
De kust van Dorset en Oost-Devon: De Man O' War Cove tijdens zonsondergang, gezien vanaf het South West Coast Path. De Man O' War Cove maakt deel uit van een grotere baai, genaamd St. Oswald's Bay. Dungy Head vormt het oostelijke eindpunt van St. Oswald's Bay. De rotsen in de baai worden de Man O 'War Rocks genoemd. Durdle Door bevindt zich aan de westkant van de Man O 'War Cove.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Het South West Coast Path tussen Lulworth Cove en Durdle Door, het Isle of Portland is te zien aan de horizon. De kliffen langs de kust bestaan uit leisteen, kalksteen, zandsteen en Jurassic klei. Het South West Coast Path is een langeafstandsroute van 1014 km lengte, het wandelpad loopt langs de Engelse kust van Minehead in Somerset, het volgt de hele kustlijn van Cornwall, de kustlijn van Devon en eindigt bij Poole Harbour in Dorset.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Durdle Door tijdens hoogtij op een vroege mistige ochtend. De kustlijn van Dorset en Oost-Devon is beroemd om haar bijzondere landvormen, die werden gevormd door erosie, zoals natuurlijke rotsbogen, baaien en pilaarrotsen. De beroemdste baai is Lulworth Cove en de beroemdste rotsboog is Durdle Door, ze liggen in de graafschap Dorset en werden gevormd door zee-erosie.
De krijtrotsen langs de kust van Dorset. De kust van Dorset en Oost-Devon staat ook bekend als de Jurassic Coast, de rotsen langs de kust bestrijkten 185 miljoen jaar geologische geschiedenis van de aarde, in de rotsen aan de kust bevinden zich de fossielen van zeedieren, dinosaurussen en reptielen die hier leefden. Langs de kust worden regelmatig fossielen ontdekt, de bekendste verzamelaar was Mary Anning, haar vondsten zijn te zien in het in Lyme Regis Philpot Museum.
De kust van Dorset en Oost-Devon, de Jurassic Coast: De Man O' War Cove vroeg in de ochtend als het strand er nog verlaten bijligt. Dungy Head is een vooruitstekende rots tussen de Man O' War Cove en Lulworth Cove. In het gebied ten oosten van Lulworth Cove ligt een fossiel bos, de overblijfselen van een bos dat hier ongeveer 145 miljoen jaar geleden groeide. Op Durdle Door zijn eveneens de fossiele resten van bomen te zien.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Lulworth Cove is een vrij kleine natuurlijke baai bij het dorp West Lulworth in Dorset. De baai werd gevormd door zee-erosie, de zee heeft de kustlijn van de harde Portland kalksteen doorbroken en de klei erachter afgekalfd. De bijna cirkelvormige baai heeft een smalle opening naar zee. De baai is een van de beste voorbeelden van een dergelijke landvorm ter wereld. De hoefijzervormige baai ontstond waarschijnlijk circa 10.000 jaar geleden.
De kust van Dorset en Oost-Devon: Rond Lulworth Cove liggen de Lulworth Crumple, bijzonder gevormde rotsen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan door de botsing van de continenten Afrika en Europa, ook de Alpen zijn ontstaan als gevolg van deze botsing. De Lulworth Crumple zijn rotsen met spectaculaire vouwen (de rots lnks).