Het Wandkleed van Bayeux staat ook bekend als het Tapijt van Bayeux, maar het is eigenlijk geen tapijt maar een geborduurd wandkleed. Het Wandkleed van Bayeux is bijna 70 meter lang en 50 cm hoog. Het werd in de 11de eeuw gemaakt, waarschijnlijk in de Engelse graafschap Kent, als geschenk voor Willem, hertog van Normandië, ook bekend als Willem de Veroveraar. Het wandkleed werd vermoedelijk gemaakt in opdracht van zijn halfbroer, bisschop Odo van Bayeux, die ook op het wandkleed staat afgebeeld. Na de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar in 1066 werd hij de eerste Normandische koning van Engeland. Volgens een Franse legende werd het wandtapijt gemaakt door koningin Mathilde, de vrouw van Willem, en haar hofdames. Het Wandkleed van Bayeux staat ook wel bekend als 'Het Tapijt van Koningin Mathilde'. Het wandkleed beeldt het verhaal uit van de verovering van Engeland door Willem, hertog van Normandië, en de Slag bij Hastings in 1066. Het Wandkleed van Bayeux bestaat uit 58 scènes, geborduurd op wit linnen met gekleurde wollen garens. Het Wandkleed van Bayeux wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstwerken uit de middeleeuwen, bovendien bevat het een schat aan historische informatie. Het wandkleed werd meer dan zevenhonderd jaar bewaard in de Schatkamer van de Kathedraal van Bayeux. Sinds 1983 wordt het wandkleed tentoongesteld in het voormalige Grootseminarie van Bayeux, nu het Musée de la Tapisserie de Bayeux. Bayeux is een historische stad in Normandië, in het noordwesten van Frankrijk. In 2007 werd het Wandkleed van Bayeux opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register.
Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt van een replica van het Wandkleed van Bayeux. Het is verboden het originele wandkleed te fotograferen.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos

Het Wandkleed van Bayeux is een geborduurd doek, het is bijna 70 meter lang en 50 cm hoog. Het werd gemaakt in de 11de eeuw. Het wandkleed bestaat uit 58 scènes met Latijnse teksten, geborduurd op wit linnen met gekleurde wollen garens. Het wandkleed van Bayeux bestaat uit negen linnen panelen, die aan elkaar werden genaaid nadat elk paneel was geborduurd, daarna werden de naden met borduurwerk bedekt.
Het Wandkleed van Bayeux is een geborduurd doek, het is bijna 70 meter lang en 50 cm hoog. Het werd gemaakt in de 11de eeuw. Het wandkleed bestaat uit 58 scènes met Latijnse teksten, geborduurd op wit linnen met gekleurde wollen garens. Het wandkleed van Bayeux bestaat uit negen linnen panelen, die aan elkaar werden genaaid nadat elk paneel was geborduurd, daarna werden de naden met borduurwerk bedekt.
Het Wandkleed van Bayeux verbeeldt de reis van Harold Godwinson, graaf van Wessex, naar Normandië, zijn relatie met Willem, hertog van Normandië, de Normandische verovering van Engeland, de Slag bij Hastings en de dood van koning Harald Godwinson in 1066, en de Normandische overwinning. Willem, hertog van Normandië, staat ook bekend als Willem de Veroveraar. Harold Godwinson was de laatste gekroonde Angelsaksische koning van Engeland.
Wandkleed van Bayeux: Deze scène toont Koning Edward zittend op zijn troon terwijl hij praat met Harald Godwinson en Odo de Conteville. Harald Godwinson werd na de dood van koning Edward gekroond tot koning van Engeland, tijdens de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar sneuvelde koning Harlold in 1066 tijdens de Slag bij Hasting. Harold is slechts acht maanden koning geweest.
Een scène uit het Wandkleed van Bayeux, het leger van hertog Willem van Normandië passeert Mont Saint Michel, een eiland voor de Normandische kust. Hertog Willem wordt vergezeld door Harold Godwinson, graaf van Wessex. Ze gaan op militaire campagne tegen hertog Conan II van Bretagne. De belangrijkste kleuren die voor het wandkleed zijn gebruikt: blauwgroen, terracotta, dof goud, olijfgroen, roestbruin, kleine hoeveelheden saliegroen, donkerblauw of zwart.
Een scène uit het Tapijt van Bayeux waarop de Normandiërs het Kanaal oversteken. De scènes van het Tapijt van Bayeux zijn geborduurd op wit linnen. Er werden vier borduursteken gebruikt in het hele werk: kettingsteek, steelsteek, splitsteek en de couchingsteek, die wordt gebruikt om grote gekleurde vlakken in te vullen. In de loop der eeuwen is de natuurlijke grijze kleur van het linnen doek veranderd in ecru en vervolgens in gebroken wit.
Een scène van het wandkleed van Bayeux toont de paarden van hertog Willem van Normandië. Willem staat ook bekend als Willem de Veroveraar, hij werd de eerste Normandische koning van Engeland. Het wandkleed werd op wit linnen geborduurd met strak getwijnd wollen garen. De originele kleuren van het wandkleed zijn redelijk stabiel gebleven, in de loop van de tijd zijn ze slechts een beetje veranderd, in tegenstelling tot de restauraties in de 19de eeuw, deze kleuren zijn meer vervaagd dan de oorspronkelijke kleuren.
Een van de originele scènes van het Wandkleed van Bayeux. Er wordt aangenomen dat het tien jaar duurde om het Wandkleed van Bayeux te maken. Het werd in 1077 tentoongesteld tijdens de wijding van de kathedraal van Bayeux door Odo, bisschop van Bayeux, in het bijzijn van zijn halfbroer van Willem de Veroveraar. De originele laatste scène van het wandtapijt is verdwenen, het zou Willem hebben afgebeeld die tot koning van Engeland werd gekroond. De ontbrekende scène is nu gereconstrueerd en geborduurd door inwoners van het Kanaaleiland Alderney.
Het Wandkleed van Bayeux wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstwerken uit de middeleeuwen en een bron van historische informatie. Het Wandkleed van Bayeux werd meer dan zevenhonderd ondergebracht in de Schatkamer van de Kathedraal van Bayeux. Sinds 1983 wordt het wandkleed tentoongesteld in het voormalige Grootseminarie van Bayeux, nu Musée de la Tapisserie de Bayeux. Sinds 2007 is het Wandkleed van Bayeux opgenomen in het UNESCO Memory of the World Register.