De tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt ongeveer 50 km van Olympia, hoog in de bergen van Arcadië, ten zuiden van de stad Andritsaina op de Peloponnesos in Griekenland. De tempel van Apollo Epicurius in Bassae dateert uit de 5de eeuw v.Chr. De vroege bewoners van Arcadië bouwden de tempel van Apollo Epicurius als een dankbetuiging aan de Griekse god Apollon, die zij Epicurius noemden, nadat hij hen tijdens de Peloponnesische Oorlog had gevrijwaard van de pest. Het ontwerp van de tempel wordt door Griekse schrijver Pausanias toegeschreven aan de architect Iktinos, die ook het Parthenon in Athene heeft ontworpen. Een deel van de tempel werd geïnspireerd op de vierde tempel van Apollo in Delphi. De tempel van Apollo Epicurius in Bassae werd gebouwd in een harmonische combinatie van Griekse bouwstijlen Dorisch, Ionisch en Korintisch, dit maakt de tempel bijzonder. Voor zover bekend, heeft de tempel het oudste Korinthische kapiteel. Drieëntwintig delen van de Ionische binnenfries werden door een Engelse archeoloog verwijderd, ze liggen in het British Museum in Londen, zaal 16. De tempel van Apollo Epicurius ligt op de berg Kotylion. Wie denkt de tempel daar schitterend te zien liggen wordt erg teleurgesteld. Sinds 1987 staat er een reusachtige tent over de tempel van Apollo Epicurius. De tempel wordt nu geconserveerd, zodat hij niet verder wordt aangetast door vorst en zure regen. Het conserveringswerk aan de tempel is nog niet af en zal waarschijnlijk nooit helemaal gereed komen. De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae werd in 1986 een Werelderfgoed, hij staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Temple of Apollo Epicurius at Bassae.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt op een afgelegen locatie in de bergen van Arcadië. De tempel werd door bewoners van Arcadië gewijd aan de Griekse god Apollon, die zij Epicurius noemden, de god van de geneeskunde en de zon. Apollon stond in Rome bekend als Apollo. De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae kreeg in 1986 de status Werelderfgoed van UNESCO.
De tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt op een afgelegen locatie in de bergen van Arcadië. De tempel werd door bewoners van Arcadië gewijd aan de Griekse god Apollon, die zij Epicurius noemden, de god van de geneeskunde en de zon. Apollon stond in Rome bekend als Apollo. De Tempel van Apollo Epicurius in Bassae kreeg in 1986 de status Werelderfgoed van UNESCO.
De tempel van Apollo Epicurius in Bassae gaat nu schuil onder een grote tent ter bescherming tegen vorst en andere weersinvloeden. Voorlopig blijft dit zo, totdat er voldoende geld is om de tempel te restaureren. De tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt op de Peloponnesos, in de bergen van Arcadië, 14 km ten zuiden van de stad Andritsaina in Griekenland.
In 1811-1812 brachten Britse en Duitse antiekhandelaren beeldhouwwerken van de tempel van Apollo Epicurius in Bassae naar hun eigen land. De friezen van de tempel werden door de Britse overheid ondergebracht in het British Museum in Londen, waar ze tot op heden nog staan. Op de friezen staan sculpturen van Hercules, Centauriërs en Amazones afgebeeld.
De tempel van Apollo Epicurius in Bassae is door de eeuwen heen aangetast door vorst. Er zijn speculaties, dat de centrale zuil van de tempel van Apollo Epicurius werd gebouwd om de eerste zonnestralen tijdens de zomerzonnewende op de langste dag te reflecteren, om zo het eeuwige licht te symboliseren van de Griekse god van de zon, Apollo.
De harmonische combinatie van drie Griekse bouwstijlen Dorisch, Ionisch en Korintisch, maakt de tempel van Apollo Epicurius in Bassae bijzonder. De buitenkant van de tempel is uitsluitend Dorisch. De centrale zuil van de tempel van Apollo Epicuriusis is Korinthisch, het kapiteel is voor zover bekend het oudste voorbeeld van de Korinthische bouworde ter wereld.
De tempel van Apollo Epicurius in Bassae ligt vrij afgelegen in de bergen van Arcadië. De tempel van Apollo Epicurius werd oost-west gebouwd, wat in Arcadië wel vaker voorkwam inplaats van de gebruikelijke noord-zuid ligging. De tempel werd gewijd aan Apollo Epicurius, wat Apollo de Helper betekend, deze ongebruikelijk naam heeft wetenschappers eeuwenlang beziggehouden.
Geen mooie blauwe luchten boven de tempel van Apollo Epicurius in Bassae, maar een tentdak. Archeologen zijn ervan overtuigd dat er onder de fundamenten van de tempel de ruïne van een veel oudere tempel ligt. Fragmenten van een beeld van de god Apollo Epicurius en van het fries werden rond 1960 in de tempel ontdekt, ze zijn nu te zien in het British Museum in Londen.
Omdat de tempel van Apollo Epicurius in Bassae in een verlaten streek ligt, werd hij pas in 1765 door toeval ontdekt door een Franse archeoloog. De tempel werd van 1902-1906 gerestaureerd, enkele gevallen zuilen werden overeind gezet en de muren van de cella werd hersteld. Door de barre weersomstandigheden in de verlaten bergen van Arcadië is een nieuwe restauratie nodig.
Het terrein rond de tempel van Apollo Epicurius in Bassae is bezaaid met talloze blokken steen. De tempel staat op een hoogte van 1131 meter op een rotsachtige helling van de berg Kotylion. De Griekse geograaf, reiziger en schrijver Pausanias schreef het ontwerp van de tempel toe aan de Griek Ictinus, of Iktinos, de architect van het Parthenon in Athene.
Sinds 1987 wordt de tempel van Apollo Epicurius in Bassae tegen vorst en zure regen door een reusachtige tent beschermd, totdat de restauraties voltooid zijn, het gaat waarschijnlijk tot 2020 duren, voordat hij weer in de zon staat. De tempel van Apollo Epicurius is gewijd aan de god van de zon en de geneeskunst. De tempel was in gebruik tijdens de Hellenistische en Romeinse tijd.