Middeleeuwse stad van Toruń: Toruń werd gesticht door de Duitse Orde, de ruïnes van de 13de eeuwse burcht van de orde zijn daarvan een overblijfsel. Het middeleeuwse centrum van Toruń getuigt van een rijk verleden als Hanzestad. De Brama Mostowa (Mostowapoort of Poort van de Brug) uit 1432 is een van de stadspoorten, de 14de eeuwse Scheve Toren maakte deel uit van de verdedigingswerken van Toruń. In 1473 werd Nicolaas Copernicus in Toruń geboren, in zijn geboortehuis is een museum over zijn leven en werk. Een standbeeld van Copernicus staat voor het Oude Stadhuis van Toruń. In de kathedraal van Toruń, de voormalige kerk van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist, staat het 13de eeuwse doopvont, dat werd gebruikt voor de doop van Copernicus. In de toren van de kathedraal van Toruń hangt de 'Tuba Dei', de op één na grootste klok van Polen. De klok werd in het jaar 1500 gegoten en was de grootste klok van Polen, totdat twintig jaar later de Zygmuntklok van de kathedraal op de Wawel in Kraków werd gegoten. In 1693 gaf Bisschop Dambski opdracht het Dąmbskipaleis bouwen, het paleis huisvest nu de faculteit voor de Schone Kunsten van de Nicolaus Copernicus Universiteit. De kathedraal van Toruń en het Dąmbskipaleis worden beschouwd als de mooiste gebouwen van Toruń. De middeleeuwse stad van Toruń werd in 1997 Werelderfgoed van UNESCO en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Medieval Town of Toruń. Beeldend werk: Copernicus
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Middeleeuwse stad Toruń: De Brama Mostowa (Poort van de Brug) dateert uit 1432. De Brama Mostowa of Mostowapoort is de indrukwekkendste van de drie overgebleven stadspoorten van Toruń. Toruń werd in 1233 gesticht door de Duitse Orde. Door terugkerende overstromingen werd Toruń in 1236 herbouwd op de huidige locatie aan de oever van de rivier de Wisła. Toruń was de grootste en belangrijkste binnenhaven van de Hanze. De middeleeuwse stad Toruń werd in 1997 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Middeleeuwse stad Toruń: De Brama Mostowa (Poort van de Brug) dateert uit 1432. De Brama Mostowa of Mostowapoort is de indrukwekkendste van de drie overgebleven stadspoorten van Toruń. Toruń werd in 1233 gesticht door de Duitse Orde. Door terugkerende overstromingen werd Toruń in 1236 herbouwd op de huidige locatie aan de oever van de rivier de Wisła. Toruń was de grootste en belangrijkste binnenhaven van de Hanze. De middeleeuwse stad Toruń werd in 1997 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Middeleeuwse stad Toruń: De ruïne van de burcht van de Duitse Orde, die ook bekend staat als de Teutoonse Orde. Drie jaar na haar stichting werd Toruń zeven km verplaatst naar de huidige locatie aan de rivier de Wisła. De Teutoonse burcht werd in 1236 gebouwd op de plek van een ouder kasteel. De burcht van de Duitse Order was het hoofdkwartier van de commandant, een van hun belangrijkste kloostervestingen en een van de eerste versterkte burchten van de orde, ze werd in 1454 verwoest tijdens een Poolse burgeropstand gericht tegen de Duitse Orde.
Middeleeuwse stad van Toruń: Dit doopvont in voormalige kerk van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist werd gebruikt bij de doop van de astronoom Nicolaus Copernicus. Deze 13de eeuwse kerk is de oudste kerk van Toruń, ze kreeg de huidige vorm in de 15de eeuw. Sinds 1992 is het de kathedraal van Toruń. In de toren hangt de 'Tuba Dei' (Gods Trompet), de op één na grootste klok van Polen, ze werd gegoten in 1500. Het was de grootste klok van Polen, totdat in 1520 de Zygmuntklok van de kathedraal op de Wawel in Kraków werd gegoten.
Middeleeuwse stad van Toruń: De kerk van de Heilige Maagd Maria herbergt een imposant altaar. De kerk werd in meerdere periodes gedurende de 14de eeuw gebouwd. Enkele fresco's uit de 14de eeuw en 15de eeuwse eiken kerkbanken zijn behouden. In de kerk staat de tombe van Anna Wasa van Zweden, de zuster van de Poolse koning Sigismund III. Ze werd pas elf jaar na haar dood in 1625 begraven, omdat de paus eerst had verboden de protestantse prinses in de gewijde aarde van het katholieke Polen te begraven.
Middeleeuwse stad van Toruń: Voor het Oude Stadhuis van Toruń staat een standbeeld van de astronoom Nicolaus Copernicus. Het Oude stadhuis werd aan het einde van de 14de eeuw op de Oude Markt gebouwd. Rond 1280 werd Toruń lid van de Hanze, een samenwerkingsverband tussen handelssteden. Toruń werd een welvarende Hanzestad en het Oude Stadhuis werd het symbool voor de rijkdom van Toruń als handelsstad. In het verleden verbleven Poolse koningen tijdens hun bezoek aan Toruń in het stadhuis. In 1603-1604 werd het Oude Stadhuis verbouwd.
Middeleeuwse stad van Toruń: Het huis waar Nicolaus Copernicus werd geboren. In de straat Kopernika staan twee gotische huizen: nr. 15 en 17. In één van deze huizen werd Copernicus in 1473 geboren. Ze huisvesten nu het Nicolaus Copernicus Museum. Er is o.a. een maquette van het 15de eeuwse Toruń te zien, voorwerpen gerelateerd aan de beroemde astronoom Nicolaus Copernicus en de inrichting van een burgerhuis uit die tijd. De Toruń wordt beschouwd als een van de aantrekkelijkste steden in Polen.
Middeleeuwse stad Toruń: Een van de kamers in het geboortehuis van Nicolaus Copernicus. De astronoom Copernicus werd in 1473 in Toruń geboren, zijn geboortehuis in de straat Kopernika nr. 15 / 17 is een goed bewaard gebleven gotisch patriciërshuis. Het geboortehuis van Nicolaus Copernicus is nu een museum. De middeleeuwse stad Toruń werd in 1997 een Werelderfgoed en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Medieval Town of Toruń.
Middeleeuwse stad van Toruń: De kathedraal van Toruń en het Dąmbski Paleis. Het Dąmbski Paleis werd in 1693 gebouwd voor bisschop Stanislaw Dąmbski, het barokke paleis is beroemd om zijn rijk gedecoreerde gevel. het paleis huisvest nu de faculteit voor de Schone Kunsten van de Nicolaus Copernicus Universiteit en een muziektheater. De kerken van Toruń, waaronder de kathedraal van Toruń,en het Dąmbskipaleis worden als de mooiste gebouwen van Toruń gezien.
Middeleeuwse stad van Torun: De klokkentoren van de St. Jacobskerk, de kerk werd in de 14de eeuw gebouwd door de Duitse Orde. Tussen 1359 en 1424 werd aan beide zijden van de kerk een rij kapellen aangebouwd, de klokkentoren dateert uit de 15e eeuw. Het interieur van de St. Jacobskerk van Torun is gedecoreerd met 14de en 15de eeuwse schilderwerken. In de zuidelijke zijbeuk hangt een 14de eeuws Gotisch kruisbeeld: De 'Mystieke crucifix'.
Middeleeuwse stad van Toruń: De Scheve Toren van Toruń, de Krzywa Wieża. De 14de eeuwse Scheve Toren is onderdeel van de oude stadsmuren van Toruń. Door de instabiele bodem ging de toren uit het lood hangen en kreeg de naam Scheve Toren. Dichtbij de Scheve Toren staat de Mostowapoort, de mooiste stadspoort van Toruń. De Scheve Toren van Toruń huisvest nu een restaurant. De middeleeuwse stad van Toruń werd in 1997 een Werelderfgoed van UNESCO.