Enkele paleizen en parken in Potsdam en Berlijn vormen samen een Werelderfgoedsite van UNESCO. Het middelpunt van de paleizen in Potsdam is Slot Sanssouci, vaak het Versailles van Duitsland genoemd. Slot Sanssouci werd in 1745-1747 gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Grote, Frederik II van Pruisen, hij overleed in 1786 op Slot Sanssouci en ligt in Park Sanssouci voor het Sanssouci begraven. Behalve Slot Sanssouci, staan in het park o.a. de Friedenskirche, een Chinees Paviljoen in de rococostijl, de Bildergalerie en het Neues Palais, het paleis werd gebouwd in 1763-1769 en is het laatste paleis dat Frederik de Grote in Potsdam liet bouwen. Overleden vorsten en hun kinderen zijn bijgezet in de Friedenskirche, het mausoleum van keizer Frederik III en keizerin Victoria is indukwekkend. De Friedenskirche werd gebouwd in 1845-1854. Buiten Park Sanssouci liggen meerdere paleizen, waaronder Slot Cecilienhof, het laatste paleis dat in Potsdam werd gebouwd. Slot Cecilienhof werd in 1914-1917 gebouwd in de Engelse landhuisstijl. In 1945 werd de Conferentie van Potsdam in Slot Cecilienhof gehouden, de door Churchill, Stalin en Truman gebruikte kamers zijn in nog originele staat. In 1826-1827 werd in het noorden van Potsdam de Russische kolonie Alexandrowka gebouwd. De dertien houten huizen van de kolonie boden onderdak aan Russische krijgsgevangen zangers van het Eerste Pruisische garderegiment. Alexandrowka heeft een eigen kerk, de Alexander Nevski kerk, deze Russisch-orthodoxe kerk werd gebouwd door dezelfde architect als het Altes Museum in Berlijn. De paleizen en parken van Potsdam en Berlijn is een van de drie Werelderfgoedsites in Berlijn, de Modernistische woonwijken en het Museumsinsel (Museumeiland) zijn de andere twee. De paleizen en parken van Potsdam en Berlijn kregen in 1990 de status Werelderfgoed, ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO ingeschreven als: Palaces and Parks of Potsdam and Berlin.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos classic car road trip
Potsdam: De Russisch-orthodoxe Alexander Nevski kerk in de Russische kolonie Alexandrowka in Potsdam. De Alexander Nevski kerk werd in 1826-1829 speciaal gebouwd voor de Russische bewoners van Alexandrowka. Zoals veel Russisch-orthodoxe kerken heeft de Alexander Nevski kerk uivormige torens, de ui-vorm is te vergelijken met een kaarsvlam en staat symbool voor de vlam van het geloof die opstijgt naar de hemel. De Alexander Nevski kerk maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn.
Potsdam: De Russisch-orthodoxe Alexander Nevski kerk in de Russische kolonie Alexandrowka in Potsdam. De Alexander Nevski kerk werd in 1826-1829 speciaal gebouwd voor de Russische bewoners van Alexandrowka. Zoals veel Russisch-orthodoxe kerken heeft de Alexander Nevski kerk uivormige torens, de ui-vorm is te vergelijken met een kaarsvlam en staat symbool voor de vlam van het geloof die opstijgt naar de hemel. De Alexander Nevski kerk maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Een huis in de Russische wijk Alexandrowka. De wijk werd in 1826-1827 in Potsdam gebouwd op verzoek van koning Friedrich Wilhelm III als kolonie voor Russische muzikanten, die krijgsgevangen waren gemaakt door zijn Pruisische troepen. Nu wonen de nazaten van deze Russische muzikanten en zangers in Alexandrowka. De wijk bestaat uit de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski kerk en dertien houten huizen. Het Russische dorp Glosova bij Sint-Petersburg stond model voor de Russische wijk Alexandrowka.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het Chinese Paviljoen werd in 1754-1757 gebouwd in Park Sanssouci. Het ligt dichtbij het Neues Palais en Slot Sanssouci. Koning Frederik de Grote liet het Chinese Paviljoen bouwen ter verfraaiing van zijn tuinen en als locatie voor kleine sociale gelegenheden, de koning volgde hiermee de chinoiserie, een modegril die in het midden van de 18de eeuw in Frankrijk was begonnen. Het Chinese Paviljoen werd met de paleizen en parken in Potsdam en Berlijn in 1990 een Werelderfgoed van UNESCO.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: De Bildergalerie is een museum in Park Sanssouci, gebouwd voor Frederik de Grote, een fervent verzamelaar van schilderijen. Het is het oudste museum in Duitsland, dat werd gebouwd voor een vorst, het was gereed in 1764. Frederik de Grote bracht er zijn schilderijen in onder. In 1829 werd een deel ervan overgebracht naar het Altes Museum in Berlijn. In WOII werden de schilderijen geroofd door Sovjetsoldaten, daarvan keerde een deel in 1958 terug, maar veel schilderijen bevinden zich nog in Russische collecties.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het Heilbronner portaal van de Friedenskirche, de Vredeskerk, in Potsdam is een replica, een romaanse poort stond model voor het portaal. Het Heilbronner portaal is gemaakt van terracotta. De Vredeskerk heeft een binnenhof met arcades. De kerk werd gebouwd in 1845-1854, de Italiaans Basilica di Santa Maria in Cosmedin in Rome diende als voorbeeld. De kerk staat in Park Sanssouci in Potsdam. Potsdam ligt circa 25 km ten zuidwesten van Berlijn.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: De Friedenskirche in Potsdam. De Friedenskirche (Vredeskerk) werd gebouwd in 1845-1848. De vrijstaande toren is 42 meter hoog, de toren heeft zeven open verdiepingen en vier klokken. Een Italiaanse basiliek diende als inspiratiebron voor het ontwerp van de Vredeskerk. De Vredeskerk staat in de Marlygarten van Park Sanssouci in de stad Potsdam. Potsdam was een van de vele residenties van de Pruisische koningen en tot 1918 van de keizerlijke familie van Duitsland.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het interieur van de Friedenskirche in Potsdam, de Vredeskerk werd gewijd in 1848. De kerk staat dichtbij Das Grüne Gitter, het groene hek, in de Marlygarten in Park Sanssouci. Het 13de eeuwse Venetiaanse mozaïek boven de apsis komt uit een vervallen kerk in Murano. De luifel boven het altaar is gemaakt van Siberisch jasper en was een geschenk van Tsaar Nicolaas I van Rusland. Onder de kerk bevindt zich een crypte met het keizerlijke mausoleum.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het mausoleum van keizer Friedrich III en zijn vrouw keizerin Victoria in de Friedenskirche in Potsdam. In het midden van het keizerlijke mausoleum staat de gebeeldhouwde marmeren tombe van het keizerlijke paar Friedrich III en Victoria, hier zijn eveneens twee van hun jong overleden kinderen bijgezet. De 18de eeuwse Antieke Tempel in Park Sanssouci is ook een mausoleum voor leden van het Huis Hohenzollern, de voormalige keizerlijke dynastie van Duitsland. De kleine, ronde Antieke Tempel is gesloten voor bezoekers.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: De Grüne Gitter, het Groene Hek. Achter dit hek ligt de Marlygarten, een bloementuin in Park Sanssouci. De Vredeskerk van Potsdam staat dichtbij het hek in het park. In het park staan meerdere paleizen, die in de 18de eeuw werden gebouwd in opdracht van koning Frederik de Grote. Slot Sanssouci is het middelpunt van de paleizen in Potsdam. Sanssouci was de zomerresidentie en het favorite paleis van Frederik de Grote. Das Grüne Gitter is de hoofdingang naar Park Sanssouci.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Slot Cecilienhof werd in 1914-1917 gebouwd in de Engelse landhuisstijl als residentie voor de Duitse kroonprins Wilhelm en zijn vrouw Cecilie. Het is het laatste paleis, dat voor de dynastie Hohenzollern in Potsdam werd gebouwd. In 1945 vond de Conferentie van Potsdam plaats in Slot Cecilienhof, de kamers, die door Churchill, Truman en Stalin gebruikt werden, zijn nog in hun oorspronkelijke staat. De rode ster van bloemen werd in 1945 door Sovjetsoldaten aangelegd. De Cecilienhof staat in de Neuer Garten in Potsdam.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het Neues Palais (Nieuwe Paleis) werd in opdracht van koning Frederik de Grote van 1763 tot 1769 gebouwd. Het is het laatste paleis dat Frederik de Grote in Potsdam liet bouwen. In het centrale gedeelte van het Neues Palais liggen vier grote statiezalen. De Grottensaal en Marmorsaal zijn de mooiste zalen. In het paleis werd in de 18de eeuw een theater in de rococostijl gebouwd, het is nog in gebruik. Het Neues Palais werd in de late barokstijl gebouwd, het dak is verfraaid met een koepel en de daklijst met talloze beelden.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Het Neues Palais (Nieuwe Paleis) in Potsdam. Het paleis staat in Park Sanssouci. Koning Frederik de Grote gebruikte dit paleis uitsluitend voor de ontvangst van koninklijke gasten en belangrijke personen. Zelf verbleef hij het liefst op het iets verderop gelegen Slot Sanssouci. Later werd het Neues Palais de residentie van keizer Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland. De paleizen en parken van Potsdam en Berlijn werden in 1990 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: De balzaal van het Neues Palais in Potsdam. Na zijn troonsafstand in 1918 kreeg de Duitse keizer Wilhelm II asiel in Nederland. Hij nam de meeste meubels uit het Neues Palais mee naar Huis Doorn. De overgebleven meubels werden in WOII door Sovjetsoldaten geroofd. In 1970 werd in Nederland het grootste deel van de nog in kratten opgeslagen keizerlijke meubels ontdekt. Ze werden teruggezonden naar Potsdam en staan nu in het Neues Palais, daarom ziet het Neues Palais er bijna weer uit zoals in 1918.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: De privé badkamer van keizerin Augusta Victoria in de koninklijke vertrekken van het Neues Palais in Potsdam. Augusta Victoria was de vrouw van Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland. De badkamer werd speciaal voor Augusta Victoria in een van haar kledingkasten ingebouwd, de muren werden overdadig gedecoreerd met Delfts blauwe tegels, die met de hand waren beschilderd. Na de troonsafstand van de Duitse keizer in 1918 werd het Neues Palais een museum.
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn: Sanssouci werd in 1745-1747 gebouwd in opdracht van Frederik de Grote, de koning van Pruisen. Sanssouci was het paleis, waar Frederik de Grote het liefst verbleef. Frederik de Grote is ook op Slot Sanssouci overleden, zijn laatste rustplaats is een heel eenvoudig graf voor het paleis. Hier wilde hij begraven worden, bij zijn favoriete paleis en naast zijn geliefde honden. Sanssouci ligt in Park Sanssouci in Potsdam. Sans souci betekent leven zonder zorgen. Sanssouci is het beroemdste paleis van de paleizen in Potsdam en Berlijn.