Werelderfgoed Heart of Neolithic Orkney bestaat uit vier Neolithische monumenten op Orkney. De vier monumenten van Hart van Neolithisch Orkney zijn: De Standing Stones of Stenness uit de 3de eeuw v.Chr. De Standing Stones of Stenness was een stenen cirkel met een doorsnede van 30 m en had 12 staande stenen, van de Standing Stones of Stenness zijn vier stenen over. De Ring of Brodgar werd gebouwd tussen 2500 en 2000 v.Chr. De Ring of Brodgar bestond uit 60 megalieten, er staan nu nog 36 stenen. De neolithische graftombe Maeshowe dateert van rond 3000 v.Chr. Maeshowe is 7 m hoog en 35 m in doorsnede. Rond de centrale grafkamer liggen meerdere grafkamers. De grafkamers van Maeshowe liggen in een met gras begroeide zandheuvel. De grafkamers van Maeshowe bereikt men via een gang. Vikingen hebben in de 12de eeuw enkele runentekens in de grafkamer van Maeshowe aangebracht. De mensen die Maeshowe bouwde leefden in nederzettingen zoals Skara Brae. De prehistorische nederzetting Skara Brae dateert uit het Neolithicum, de jonge steentijd, 3100 tot 2500 v.Chr. Skara Brae dateert uit dezelfde periode als Werelderfgoed Newgrange, Knowth en Dowth in Ierland. Skara Brae is ouder dan Stonehenge en de pyramiden van Egypte. Voor tot nu toe bekend, is Skara Brae een van de eerste boerengemeenschappen in Groot-Brittannië. Het Neolithisch Werelderfgoed ligt op Mainland Orkney, het hoofdeiland van de Orkney-eilanden. Vanuit Scrabster bij Thurso in het noorden van Schotland vaart de veerboot naar Mainland Orkney en komt langs de Old Man of Hoy, een pilaarrots op de kust van Orkney-eiland Hoy. Naast het Werelderfgoed Hart van Neolithisch Orkney zijn de Broch of Gurness uit de ijzertijd en de whiskystokerij Highland Park op Mainland Orkney interessant om te bezoeken. De vier monumenten van Neolithisch Orkney werden in 1999 een Werelderfgoed van UNESCO en staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Heart of Neolithic Orkney. Werelderfgoedkunst: Standing Stones of Stenness
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Hart van Neolithisch Orkney: Skara Brae is een prehistorische nederzetting aan de Bay of Skaill op Mainland Orkney. Skara Brae werd al bewoond, voordat de pyramiden van Egypte werden gebouwd of de bouw van Stonehenge was begonnen. Het Hart van Neolithisch Orkney bestaat uit vier Werelderfgoedmonumenten, die in 1999 de status Werelderfgoed van UNESCO kregen.
Hart van Neolithisch Orkney: Skara Brae is een prehistorische nederzetting aan de Bay of Skaill op Mainland Orkney. Skara Brae werd al bewoond, voordat de pyramiden van Egypte werden gebouwd of de bouw van Stonehenge was begonnen. Het Hart van Neolithisch Orkney bestaat uit vier Werelderfgoedmonumenten, die in 1999 de status Werelderfgoed van UNESCO kregen.
De Neolithische nederzetting Skara Brae ligt op Mainland Orkney, het grootste van de Orkney eilanden. Skara Brae werd gebouwd in 3100-2500 v.Chr. Verscheidene objecten werden in de nederzetting gevonden, waaronder aardewerk, gereedschap en sieraden, maar geen wapens. Skara Brae maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Hart van Neolithisch Orkney.
Hart van Neolithisch Orkney: Tijdens een zware winterstorm in 1850 werd de graslaag van een duin op Mainland Orkney weggevaagd en werden na eeuwenlang verborgen te hebben gelegen onder zand en gras, de overblijfselen van de nederzetting Skara Brae ontdekt. Voor tot nu toe bekend, is Skara Brae een van de eerste boerengemeenschappen in Engeland.
Neolithisch Orkney: Skara Brae, de best bewaard gebleven prehistorische nederzettingen in het noorden van Europa. Skara Brae had twee bouwfases, onder Skara Brae liggen de overblijfselen van een oudere nederzetting, delen hiervan zijn nog te zien. Skara Brae werd over een periode van 600 jaar onafgebroken bewoond, van circa 3100 tot 2500 voor Chr.
De Standing Stones of Stenness is een stenen cirkel uit de 3de eeuw v.Chr. De Standing Stones of Stenness vormden een cirkel met een diameter van 30 meter, van de oorspronkelijke twaalf staande stenen zijn er nu nog vier over. De stenen cirkel van Stenness ligt op Mainland Orkney en maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Hart van Neolithisch Orkney.
Hart van Neolithisch Orkney: De Ring of Brodgar is een stenen cirkel op Orkney. Samen met drie andere neolithische monumenten op het Schotse Mainland Orkney werd de Ring of Brodgar in 1999 een Werelderfgoed van UNESCO. Het Werelderfgoed omvat vier monumenten: Skara Brae, de graftombe Maeshowe, de Ring of Brodgar en de Standing Stones of Stenness.
Hart van Neolithisch Orkney: De Ring of Brodgar is een stenen cirkel uit 2500-2000 voor Chr. op Mainland Orkney. Op enkele stenen staan Noorse runnen en een kruis. Van de oorspronkelijke 60 staande stenen zijn nu nog 36 stenen over. Oorspronkelijk was de droge gracht rond de Ring of Brodgar drie meter diep. Nabij de cirkel staat een menhir, de 1.75 meter hoge Comet Stone.
Hart van Neolithisch Orkney: Maeshowe, een Neolithische graftombe uit 3000-28000 v.Chr. De met gras begroeide zandheuvel is ca. 7 meter hoog en 35 meter in doorsnee. Maeshowe heeft meerdere grafkamers. Degenen die Maeshowe bouwden en er hun doden begroeven, leefden in nederzettingen, zoals Skara Brae. Maeshowe is ouder dan Stonehenge en de pyramiden van Egypte. Maeshowe ligt op Mainland Orkney.
De ingang naar de grafkamers van Maeshowe, een centrale grafkamer met eromheen meerdere grafkamers. In de 12de eeuw hebben Vikingen de grafkamers van Maeshowe opengebroken en brachten in de centrale grafkamer runentekens op de stenen muren aan. De Standing Stones of Stenness, de Ring of Brodgar, Skara Brae en Maeshowe zijn de prehistorische monumenten van het Werelderfgoed Hart van Neolithisch Orkney.
De neolithische Werelderfgoedmonumenten liggen op Mainland Orkney, het hoofdeiland van de Orkney-eilanden. Vanuit Scrabster bij Thurso in het noorden van Schotland vertrekt de ferry naar Mainland Orkney. De ferry vaart langs de Old Man of Hoy, een rode zandstenen pilaarrots op de kust van het eiland Hoy, een van de Orkney-eilanden. De Old Man of Hoy is 137 m hoog.