Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne - Newgrange: De prehistorische grafheuvel Newgrange dadeert uit ongeveer 3200 v.Chr. Newgrange vormt met de grafheuvels Knowth, Dowth en 35 kleine graven het complex Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne. Bend of the Boyne ligt 50 km ten noorden van Dublin in Ierland. Newgrange is een door prehistorische mensen gebouwde grafheuvel van stenen, bedekt door een met gras begroeide veenlaag. De voorzijde van Newgrange was ingestort, nu ziet je een reconstructie van stenen, die rond Newgrange lagen. De reconstructie door Michael O'Kelly kreeg veel kritiek. Voor de ingang van Newgrange liggen drie grote stenen, de middelste steen is gedecoreerd met megalithische kunst. Vroeger klom je over deze stenen naar de grafkamer van Newgrange. Nu ga je via een trap naar de 19 meter lange gang die naar de aardedonkere grafkamer voert. Alleen rond 21 december (midwinterperiode) valt bij zonsopkomst een straal zonlicht in de grafkamer: Winter Solstice. Newgrange is ouder dan Stonehenge en de Piramiden van Gizeh. Skara Brae en Avebury in Groot-Brittannië zijn uit dezelfde periode als Newgrange, Knowth en Dowth. Newgrange en Knowth bezoeken is alleen mogelijk vanaf het Brú na Bóinne Visitor Centre bij Donore, waar een shuttle bus vertrekt naar Newgrange en Knowth voor een bezoek onder leiding van een gids. Per dag worden een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Dowth mag zelfstandig bezocht worden. Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne kreeg in 1993 de status Werelderfgoed en staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Brú na Bóinne - Archaeological Ensemble of the Bend of the Boyne. In 2013 werd de Ierse naam 'Brú na Bóinne' toegevoegd. Beeldend werk: Bend of the Boyne
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van Bend of the Boyne: De ingang naar de grafkamer van Newgrange, het bekendste passagegraf van Ierland. Newgrange is een door prehistorische mensen gebouwde grafheuvel, het passagegraf werd gebouwd van veldkeien en is bedekt door een met gras begroeide veenlaag. Newgrange werd rond 3200 v.Chr. gebouwd, de grafheuvel is circa 1000 jaar ouder dan Stonehenge en circa 700 jaar ouder dan de Piramiden van Gizeh.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van Bend of the Boyne: De ingang naar de grafkamer van Newgrange, het bekendste passagegraf van Ierland. Newgrange is een door prehistorische mensen gebouwde grafheuvel, het passagegraf werd gebouwd van veldkeien en is bedekt door een met gras begroeide veenlaag. Newgrange werd rond 3200 v.Chr. gebouwd, de grafheuvel is circa 1000 jaar ouder dan Stonehenge en circa 700 jaar ouder dan de Piramiden van Gizeh.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: De grafheuvel Newgrange is niet het grootste, maar wel de bekendste van alle passage graven in Ierland. Newgrange is circa 80 meter in doorsnee en 13.5 meter hoog en wordt omgeven door een krans van stenen, enkele daarvan zijn gedecoreerd met megalitische kunst. De Bend of the Boyne is het meest mythische landschap in Ierland. De Bend of the Boyne werd in 1993 een Werelderfgoed van UNESCO.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: Newgrange is een van de grotere megalithische grafheuvels van de Bend of the Boynne in Ierland. De Bend of the Boyne ligt op de noordelijke oever van de rivier de Boyne, het bestaat uit de grote grafheuvels Knowth, Dowth, Newgrange en 35 kleinere grafheuvels. Brú na Bóinne is het gebied in de bocht van de rivier de Boyne. De Ierse naam Brú na Bóinne betekend: het paleis of herenhuis van de Boyne.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: Door de opening boven de ingang van Newgrange valt tijdens de winterzonnewende, en een paar dagen ervoor en erna, bij zonsopkomst gedurende 17 minuten een bundel zonlicht in de grafkamer van Newgrange. Deze afstemming met de zon is veel te nauwkeurig om toevallig te zijn. Er wordt nu aangenomen, dat Newgrange het oudste bestaande, bewust uitgelijnde bouwwerk ter wereld is.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: Voor de ingang van Newgrange liggen drie enorme stenen, de middelste is de meest beroemde steen van de Bend of the Boyne, gedecoreerd met megalithische kunst. Erachter ligt de ingang naar de grafkamer van Newgrange. Destijds kwam je in de grafkamer door over de gegraveerde steen te klimmen. Nu kom je via een trap in de 19 meter lange gang, die naar de aardedonkere grafkamer voert.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: De witte kwartsstenen voorgevel van Newgrange is van ver te zien. Newgrange wordt omgeven door een krans van 97 stenen, de gedecoreerde steen bij de ingang is het indrukwekkendst. De graven van de Bend of the Boyne waren niet alleen begraafplaatsen, ze hadden meerdere functies, zoals een plek waar religieuze ceremonies en riten werden gehouden en waren eveneens territoriale markeringen.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: Kranssteen 52 bevindt zich aan de achterzijde van Newgrange, ze is gedecoreerd met megalithische spiraalvormige kunst. Er zijn circa 700 stenen met megalithische kunst gevonden bij de grafheuvels in de Bend of the Boyne, de grootste site met megalithische kunst in Europa. Brú na Bóinne bestaat uit de grote passagegraven Newgrange, Knowth, Dowth en meerdere kleine grafheuvels en satelietgraven.
Newgrange gezien vanaf de top van de grafheuvel Knowth. De witte voorgevel van Newgrange is gereconstrueerd met stenen die rond de grafheuvel lagen, de reconstructie door de archeoloog Michael O'Kelly werd fel bekritiseerd, of Newgrange er in de prehistorie zo heeft uitgezien is niet zeker. Een bezoek aan Newgrange begint in het Brú na Bóinne Visitor Centre bij het Ierse dorpje Donore. Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne is een Werelderfgoed van UNESCO.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: Newgrange wordt omgeven door een krans van 97 enorme stenen. Newgrange werd van 1962-1975 door de Ierse professor Michael O'Kelly opgegraven. Hij ontdekte de openig boven de ingang, waardoor op de kortste dag van het jaar de midwinterzon in de grafkamer valt. Het begrafenisritueel en het fenomeen van de winterzonnewende worden tijdens de rondleiding door de gidsen uitgebreid toegelicht.
Brú na Bóinne - Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne: De heuvel van Newgrange bedekt een 19 meter lange gang, aan het eind van deze gang ligt een grafkamer in de vorm van een kruis. De grafkamer ligt onder een hoog stenen gewelf en was na al die eeuwen nog geheel intact en waterdicht. De grafheuvels van de Bend of the Boyne liggen meestal op een heuveltop, ze dienden ook als een statussymbool en herkenningspunt in het landschap.