Vlaamse Begijnhoven: Het Vlaams Begijnhof in Sint Truiden werd gesticht in 1258. Het begijnhof behoort tot het type pleinbegijnhof, de huizen liggen rond een centraal plein. Het begijnhof lag buiten de stadsmuren van de stad Sint Truiden en werd omsloten door een eigen muur, van de muur is weinig over en ook de toegangspoort is verdwenen. In de hoogtijdagen woonden er ca. 200 begijnen in het Begijnhof van Sint Truiden. Het begijnhof staat ook bekend als het Begijnhof van Sint Agnes. De kerk van Sint Agnes is het middelpunt van het begijnhof. De bouw van de begijnhofkerk begon in 1258. In de kerk van bevinden zich muurschilderingen vanaf 1300 tot de 17de eeuw en een orgel uit 1656. De Festraetsstudio in het Begijnhof van Sint Truiden huisvest o.a. het grootste astronomische uurwerk ter wereld en een kopie van de Slinger van Foucault. Dertien Vlaamse Begijnhoven in België werden in 1998 een Werelderfgoed van UNESCO. De Vlaamse Begijnhoven staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Flemish Béguinages. Het Begijnhof Sint-Catharina in Tongeren en het Begijnhof van Diest zijn twee van deze Vlaamse Begijnhoven. Het stadhuis van Sint Truiden heeft een belfort, het maakt deel uit van Werelderfgoed van UNESCO: Belforten in België en Frankrijk.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De kerk van Sint Agnes is het middelpunt van het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden. De bouw van de kerk begon in 1258, het is waarschijnlijk een van de mooiste Vlaamse begijnhofkerken. In de Sint Agneskerk bevinden zich middeleeuwse muurschilderingen uit het einde van de 13de tot begin 17de eeuw, ze tonen scenes uit het leven van Maria en andere heiligen. Vlaams Begijnhof Sint Truiden werd in 1998 met twaalf andere begijnhoven een Werelderfgoed van UNESCO.
De kerk van Sint Agnes is het middelpunt van het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden. De bouw van de kerk begon in 1258, het is waarschijnlijk een van de mooiste Vlaamse begijnhofkerken. In de Sint Agneskerk bevinden zich middeleeuwse muurschilderingen uit het einde van de 13de tot begin 17de eeuw, ze tonen scenes uit het leven van Maria en andere heiligen. Vlaams Begijnhof Sint Truiden werd in 1998 met twaalf andere begijnhoven een Werelderfgoed van UNESCO.
Het onmisbare bleekveld voor de kerk van Sint Agnes in het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden. Begijnen voorzagen in hun levensonderhoud door werkzaamheden voor anderen te doen, zoals de was, een bleekveld werd gebruikt om de was te bleken en te drogen. De kerk wordt omgeven door eeuwenoude huizen. Dichtbij de kerk staat de Festraetsstudio, die onderdak biedt aan het grootste astronomische uurwerk ter wereld en een replica van de Slinger van Foucault.
Vlaams Begijnhof Sint Truiden: Een historische begijnhuisje uit 1690. Het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden werd gesticht in 1258. Het lag buiten de muren van de stad Sint Truiden, maar had een eigen muur en toegangspoort, deze poort bestaat niet meer. In de hoogtijdagen woonden er ongeveer 200 begijnen in het begijnhof. Naast de ingang van het Begijnhof van Sint Truiden ligt de Begijnhofhoeve, deze werd in de 18de gebouwd en in de 19de en 20ste eeuw verbouwd.
Vlaams Begijnhof van Sint Truiden: Met wilde wingerd begroeid begijnenhuisje, de kerk van Sint Agnes, de Begijnhofkerk, op de achtergrond. Het Begijnhof van Sint Truiden behoort tot het type pleinbegijnhof. Begijnhoven bestaan uit een aantal kleine huizen, die werden gebouwd rond een kerk of kapel en geheel omsloten door een muur met een toegangspoort. Het Begijnhof van Sint Truiden werd gebouwd rond een centraal bleekveld, dat rond de kerk lag.
Het Torenhuis was vermoedelijk de residentie van de grootmeesteres van het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden. Op een muuranker van het Torenhuis staat het jaartal 1619, ernaast staat een begijnenhuis uit 1690, het Begijnhof van Sint Truiden had eveneens een klein ziekenhuis en een eigen boerderij. Begijnhoven ontstonden in de 13de eeuw in Nederland en Vlaanderen, destijds een regio van Nederland.
Vlaamse Begijnhoven: De waterput in het Vlaams Begijnhof van Sint Truiden doet nu dienst als plantenbak. In begijnhoven woonden begijnen, alleenstaande vrouwen die hun leven aan God wijdden zonder zich uit de wereld terug te trekken. Begijnen leefden een religieus leven, legden een belofte van gehoorzaamheid en kuisheid af, maar geen kloostergelofte, ze voorzagen in hun levensonderhoud met voor die tijd traditioneel vrouwenwerk, zoals wassen, weven en spinnen.
Een van de oudere bakstenen huizen in het Vlaams Begijnhof Sint Truiden. Het merendeel van de huizen dateert uit de 17de en 18de eeuw. Het begijnhof staat ook bekend als het Begijnhof van Sint Agnes. Sint Truiden ligt in Vlaams Limburg, een provincie van België, het ligt tussen de steden Leuven en Luik. Dertien Vlaamse Begijnhoven in België vormen sinds 1998 samen een Werelderfgoed van UNESCO. Het Vlaams begijnhof van Sint Truiden is één van hen.
Buiten het begijnhof van Sint Truiden staat in het historische centrum van de stad Sint Truiden een belfort, deze slanke klokkentoren van het stadhuis van Sint Truiden maakt deel uit van het Werelderfgoed van UNESCO: Belforten in België en Frankrijk. In de stad Sint Truiden zijn twee Werelderfgoedsites van UNESCO: de Vlaamse Begijnhoven en Belforten in België en Frankrijk. Sint Truiden is een historische stad in België.