De prehistorische rotstekeningen in de Côa Vallei liggen in Portugal langs de Côa, een zijrivier van de Douro. Duizenden dierfiguren werden 25.000-10.000 jaar geleden in de rotsen van de Côa Vallei gekerfd. Over een lengte van ruim 28 km staan op de rotsen langs de rivier de Côa meer dan 5000 rotstekeningen, meest paarden, herten, geiten, oerossen, stieren en een vrij zeldzame rotstekening van een vis. Voor bezoekers zijn drie locaties met rotstekeningen in de Côa Vallei toegankelijk: Canada do Inferno, Peñascosa en Ribeira de Piscos. De locaties liggen in de omgeving van het Côa Museum in Vila Nova de Foz Côa in de Alto Douro. Het museum is gewijd aan de rotskunst in de Côa Vallei. Alleen onder leiding van een gids is het toegestaan de rotstkunst in de Côa Vallei te bezoeken. De rotstekeningen van de Côa Vallei in Portugal en de Siega Verde in Spanje hebben overeenkomst en vertegenwoordigen de meest opmerkelijke Paleolithische rotskunst op het Iberisch Schiereiland. De rotstekeningen in de Côa Vallei en de Siega Verde zijn ter wereld waarschijnlijk de grootse locaties met Paleolithische rotskunst in de openlucht. De prehistorische rotstekeningen in de Côa Vallei en de Siega Verde kregen in 1998 de status Werelderfgoed van UNESCO en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Prehistoric Rock Art Sites of Côa Valley and Siega Verde. Enkele locaties met rotstekeningen elders in Europa: Alta, Tanum, Val Camonica. Beeldend werk uit de serie Werelderfgoedkunst: Valcamonica
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: De rotstekeningen liggen over een lengte van 28 km in de Côa Vallei langs de rivier de Côa. Duizenden dierfiguren zijn 25.000-10.000 jaar geleden in de rotsen van de Côa Valley gekerfd. Deze foto's zijn gemaakt van de rotskunst in de omgeving van Muxagata, waar drie locaties liggen. De prehistorische rotskunst in de Côa Vallei in Portugal en Siega Verde in Spaanse kregen in 1998 de status Werelderfgoed en werden ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Prehistoric Rock Art Sites of Côa Valley and Siega Verde.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: De rotstekeningen liggen over een lengte van 28 km in de Côa Vallei langs de rivier de Côa. Duizenden dierfiguren zijn 25.000-10.000 jaar geleden in de rotsen van de Côa Valley gekerfd. Deze foto's zijn gemaakt van de rotskunst in de omgeving van Muxagata, waar drie locaties liggen. De prehistorische rotskunst in de Côa Vallei in Portugal en Siega Verde in Spaanse kregen in 1998 de status Werelderfgoed en werden ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Prehistoric Rock Art Sites of Côa Valley and Siega Verde.
De Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei en de Siega Verde: Voor bezoekers zijn drie locaties met rotstekeningen in de Côa Vallei toegankelijk: Canada do Inferno bij de stad Vila Nova de Foz Côa, Peñascosa nabij het dorp Castelo Melhor en Ribeira de Piscos nabij Muxagata. Alleen onder leiding van een gids mogen de sites met rotskunst in de Côa Vallei worden bezocht. Reserveren is noodzakelijk, informatie hierover bij het Côa Museum in Vila Nova de Foz Côa. Het moderne museum ligt op een helling bij de samenvloeiing van de rivieren de Douro en de Côa.
De prehistorische rotstekeningen in de Côa Vallei liggen in het noordoosten van Portugal, langs de Portugees-Spaanse grens. Op de rotsen langs de rivier de Côa staan meer dan vijfduizend rotstekeningen, voornamelijk van paarden, herten, geiten, oerossen en stieren. De berggeiten behoren tot de oudste rotstekeningen in de Côa Vallei. De prehistorische rotstekeningen in de Côa Vallei in Portugal en Siega Verde in Spanje vormen in Europa samen de grootse verzameling Paleolithische rotskunst in de open lucht, en waarschijnlijk de grootste ter wereld.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: Enkele rotstekeningen van berggeiten, rotstekeningen van berggeiten, paarden en oerossen komem het meest voor en zijn het karakteristiekst van de oudste rotstekeningen in de Portugese Côa Vallei. Sommige rotstekeningen zijn soms moeilijk te herkennen. De prehistorische rotskunst in de Côa Valley werd 25.000-10.000 jaar geleden in de rotsen langs de rivier de Côa gekerfd. De prehistorische rotskunst in de Côa Vallei werd met de prehistorische rotskunst in de Spaanse Siega Verde een Werelderfgoed van UNESCO.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: Rotstekeningen van berggeiten komen veel voor. De tekeningen van berggeiten behoren tot de oudste rotstekeningen in de Côa Vallei. Op sommige rotstekeningen staan dieren met drie koppen, vooral paarden met drie hoofden, vermoedelijk wilde de prehistorische kunstenaar zo beweging uitbeelden, misschien een dravend paard. Op de oudste panelen met rotskunst in de Côa Vallei komen figuren van mensen bijna niet voor, er zijn wel enkele rotstekeningen van menselijke vormen te zien.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: Een vrij zeldzame rotstekening van een vis is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven, door erosie is de straartvin verdwenen. Prehistorische mensen maakten rotskunst in grotten en in de open lucht. Rotskunst wordt tegenwoordig vaker ontdekt in grotten, in de open lucht werden ze aangetast door het natuurlijke proces van verwering en erosie, vaak doorstonden ze de tijd niet. De prehistorische rotskunst in de Côa Vallei en in Siega Verde in Spanje is dus vrij uniek.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: De rotstekeningen langs de rivier de Côa werden in de tachtiger jaren van de vorige eeuw ontdekt. In 1995 werd de aanleg van een dam goedgekeurd. Na internationale protesten van wetenschappers, in de media en een bezoek van een delegatie van UNESCO, werd de verdere bouw van de dam voorkomen. De procedure om een monument op de Werelderfgoedlijst te laten plaatsen kan soms jaren duren, maar drie jaar na het stoppen van de bouw van de dam werd de prehistorische rotskunst in de Côa Vallei een Werelderfgoed.
Een prehistorische rotstekening in de Côa Vallei. De locaties met rotstekeningen in de Côa Valley en de Siega Verde in Spanje hebben overeenkomst met elkaar, ze vertegenwoordigen de meest opmerkelijke Paleolithische rotskunst op het Iberisch Schiereiland. Soms bevat één enkele site rotskunst die dateert uit verschillende eeuwen. De meeste rotstekeningen werden gegraveerd op verticale rotsoppervlakken. Waarschijnlijk speelde rotskunst een belangrijke rol in de religie van de prehistorische mens, in hun mythen en rituelen.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: De Côa Vallei bij Muxagata. De rotstekeningen in de Côa Vallei liggen in een archeologisch beschermd gebied, het Parque Arqueológico do Vale do Côa (PAVC). De rotstekeningen bezoeken kan alleen onder leiding van een gids. Reserveren is noodzakelijk, informatie: het Côa Museum in de plaats Muxagata in de gemeente Vila Nova de Foz Côa. De tocht naar de locaties met de prehistorische rotstekeningen in de Côa Vallei gaat per jeep, eigen vervoer naar de rotstekeningen is niet toegestaan.
Prehistorische rotskunst in de Côa Vallei: De Côa Vallei en de rivier de Côa bij Muxagata. De Côa Valley is een afgelegen vallei in Portugal. In deze rotsachtige vallei zijn duizenden prehistorische rotstekeningen te vinden, verspreid langs de oevers van de rivier de Côa. De tekeningen werden gemaakt door prehistorische mensen. De prehistorische rotskunst in de Côa Vallei (Portugal) en de Siega Verde (Spanje) werden in 1998 uitgeroepen tot Werelderfgoed en staan vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Prehistoric Rock Art Sites of Côa Valley and Siega Verde.