Kathedraal van Bourges: In de Franse stad Bourges, dichtbij de Loirevallei, staat de kathedraal Saint-Étienne de Bourges. Er stond een romaanse kathedraal uit de 11de eeuw, maar deze werd te klein en een eeuw later in gotische stijl herbouwd tot de huidige kathedraal Saint-Étienne de Bourges. Ze werd in dezelfde periode gebouwd als de kathedraal van Chartres. De kathedraal van Bourges is de breedste van alle gotische kathedralen in Frankrijk. De kathedraal heeft geen zijbeuken, die met het schip een kruis vormen, zoals gebruikelijk bij christelijke kerken, maar vijf naast elkaar liggende schepen, elk schip heeft een eigen portaal aan de westfaçade, waar deze vijf portalen naast elkaar liggen, in tegenstelling tot de Notre-Dame in Paris, die eveneens vijf schepen heeft, maar slechts drie portalen. De noordelijke toren van de kathedraal van Bourges stortte in 1506 in en werd herbouwd in 1542, deze toren staat bekend als de Tour de Beurre, de Botertoren. De zuidelijke toren had ernsige bouwkundige problemen, het was niet mogelijk om er klokken in te hangen, het is een zogenaamde 'dove toren'. De kathedraal van Bourges is een bedevaartskerk aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De kathedraal staat op de plek van een pelgrimsoord uit de derde eeuw. De kathedraal van Bourges werd in 1992 tot Werelderfgoed uitgeroepen, het staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Bourges Cathedral.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
Kathedraal van Bourges: Enkele bijzondere waterspuwers op de façade van de kathedraal. De gotische kathedraal is gewijd aan de heilige Stefanus, de eerste christelijke martelaar. Door het bijzondere ontwerp heeft de kathedraal mooie, harmonische verhoudingen. De kathedraal van Bourges, de Saint Étienne de Bourges, staat in Bourges, een historische stad in het midden van Frankrijk. De kathedraal van Bourges werd in 1992 een Werelderfgoed van UNESCO.
Kathedraal van Bourges: Enkele bijzondere waterspuwers op de façade van de kathedraal. De gotische kathedraal is gewijd aan de heilige Stefanus, de eerste christelijke martelaar. Door het bijzondere ontwerp heeft de kathedraal mooie, harmonische verhoudingen. De kathedraal van Bourges, de Saint Étienne de Bourges, staat in Bourges, een historische stad in het midden van Frankrijk. De kathedraal van Bourges werd in 1992 een Werelderfgoed van UNESCO.
Kathedraal van Bourges: De westfaçade heeft vijf naast elkaar liggende portalen, de plattegrond van de kathedraal van Bourges heeft geen kruisvorm, zoals de meeste christelijke kerken, maar vijf naast elkaar liggende schepen, daardoor heeft ze een unieke vorm aan zowel de buiten- als binnenzijde. Ieder schip heeft een eigen gebeeldhouwd portaal aan de westfaçade, de schepen worden naar het midden toe steeds hoger, waardoor de gevel een piramidevorm heeft.
Kathedraal van Bourges: Het timpaan boven het westportaal verbeeldt het Laatste Oordeel, het portaal wordt ook wel het Koninklijke Portaal genoemd, het is het grootste van de vijf portalen. Op de zuil tussen de deuren staat een beeld van Christus als Goddelijke Leraar, staande op een leeuw en een draak. Tijdens de Godsdienstoorlogen werden veel beelden van de kathedraal van Bourges beschadigd. De kathedraal is de breedste van alle gotische kathedralen in Frankrijk.
Kathedraal van Bourges: Het roosvenster in de westfaçade wordt 'Grand Housteau' genoemd. De kathedraal is beroemd om haar gebrandschilderde glas-in-loodramen, die uit ongeveer 1250 dateren. Het beeldhouwwerk, maar vooral de gebrandschilderde glas-in-loodramen zijn van een zeer hoge kwaliteit. De gotische kathedraal van Bourges werd in dezelfde periode gebouwd als de Frans gotische of hooggotische kathedraal van Chartres.
Kathedraal van Bourges: Het interieur wordt verlicht door 13de eeuwse gebrandschilderde glas-in-loodramen. De gebrandschilderde ramen van de kathedraal zijn bijna allemaal nog origineel. De meeste mensen in de middeleeuwen konden niet lezen, gebrandschilderde ramen, beelden en schilderijen illustreren verhalen uit de Bijbel en droegen ertoe bij om middeleeuwse mensen de Bijbel te leren begrijpen. De ramen werd tijdens de Godsdienstoorlogen niet beschadigd.
Kathedraal van Bourges: De gebrandschilderde glas-in-loodramen van de kathedraal behoren tot de mooiste en meest uitgebreide collecties van gebrandschilderd glas in heel Frankrijk. De kathedraal heeft 183 glas-in-loodramen, die bijna allemaal dateren uit het begin van de 13de eeuw. Het beroemdste glas-in-loodraam toont de Annunciatie, de Maria-Boodschap, gelegen in de kapel van Jacques Coeur, een rijke koopman en de belangrijkste donateur van de kathedraal.
Kathedraal van Bourges: De kathedraal is een meesterwerk van gotische kunst en staat bekend om de 'lux continua' stijl, het eeuwig, ononderbroken binnenstromen van licht. De 13de eeuwse gebrandschilderde glas-in-loodramen ramen verlichten de kathedraal met deze eeuwige stroom van ononderbroken licht. De kathedraal van Bourges werd in 1992 een Werelderfgoed en staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Bourges Cathedraal.
Kathedraal van Bourges: Het zeer rijk gebeeldhouwde noordportaal. Het timpaan verbeeldt: In het midden, door engelen omgeven, zit Maria met het kind Jezus, rechts de Maria Boodschap en Maria Visitatie en links de Aanbidding der Wijzen. De deurposten zijn gedecoreerd met beelden van vrouwfiguren, waarschijnlijk koninginnen uit het Oude Testament. In het portaal zitten nog de originele eikenhouten deuren, die in de 15de eeuw werden gedecoreerd met houtsnijwerk.
Kathedraal van Bourges: De noordtoren van de kathedraal begaf het in 1506 en werd herbouwd in 1542. De noordtoren wordt ook de Botertoren genoemd, omdat ze werd gebouwd met geld, dat mensen betaalden voor aflaten om boter te mogen eten tijdens de vasten. Het was tegen de kerkelijke regels om tijdens vastentijd o.a. melkproducten te eten. Veel kathedralen hebben een Botertoren, de bekendste in Frankrijk is de toren van de kathedraal van Rouen.
Kathedraal van Bourges: Het middenschip stijgt naar een indrukwekkende hoogte. Vanaf het gewelfde plafond van het middenschip hangt een grote wielvormige kroonluchter omlaag. De intense kleuren van de 13de eeuwse gebrandschilderde glas-in-lood ramen, gedomineerd door groen, rood en blauw, geven de kathedraal van Bourges een schitterende gloed. De kathedraal is een pelgrimskerk aan de route naar Santiago de Compostela, eveneens een Werelderfgoed.