Notre-Dame Kathedraal, het voormalige klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: De Notre-Dame kathedraal (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) in Reims staat bekend als de kathedraal van Reims. Reims is de hoofdstad van de Champagnestreek, de stad ligt ten noordoosten van Parijs in Frankrijk. In de kathedraal van Reims werden drieëndertig Franse koningen gekroond, van Lodewijk VIII in 1223 tot Karel X in 1825, het bekendst is de kroning van Karel VII in 1429 in aanwezigheid van Jeanne d'Arc, de Maagd van Orléans. De bouw van de huidige kathedraal begon in 1211, de kathedraal van Chartres stond model. De hoofdconstructie van de kathedraal van Reims duurde ongeveer 80 jaar, maar de uitbreidingen en decoratie duurde enkele eeuwen. Rond 1290 werd een labyrint in de vloer van het schip ingelegd, het labyrint van Reims werd in 1779 verwoest, de details en inscripties zijn bekend uit 18de eeuwse tekeningen. De kathedraal van Reims behoort samen met de kathedralen van Bourges, Amiens en Chartres, tot de Frans gotische of hooggotische kathedralen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kathedraal door Duits artillerievuur en de daarop volgende hevige brand ernstig beschadigd, ondanks dat de beroemde Lachende Engel van de kathedraal was beschadigd, werd ze het icoon van de Franse oorlogspropaganda. De restauratie van de kathedraal begon kort na de oorlog en duurt tot op heden voort. De kathedraal liep lichte schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1962 vond in de kathedraal van Reims de verzoening tussen Duitsland en Frankrijk plaats, er werd een mis voor de vrede gehouden in het bijzijn van president Charles de Gaulle en kanselier Konrad Adenauer. De kathedraal ligt aan de Via Campaniensis, een tak van de pelgrimsroute naar de Spaanse stad Santiago de Compostela. De Notre-Dame Kathedraal in Reims werd, samen met het voormalige klooster van Saint-Rémi en het Paleis van Tau in Reims, in 1991 uitgeroepen tot een Werelderfgoed van UNESCO, het staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als: Cathedral of Notre-Dame, former Abbey of Saint-Rémi and Palace of Tau, Reims.
www.werelderfgoedfotos.nl © Copyright World Heritage Photos
De kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: De Lachende Engel in het noordportaal aan de westfaçade van de kathedraal van Reims is het beroemdste beeldhouwwerk van de kathedraal. Tijdens WOI werd de Lachende Engel door een Duitse granaat beschadigd, daarna werd de inmiddels beroemde Lachende Engel van Reims het icoon van de Franse oorlogspropaganda. Na de oorlog werd het beeld gerestaureerd.
De kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: De Lachende Engel in het noordportaal aan de westfaçade van de kathedraal van Reims is het beroemdste beeldhouwwerk van de kathedraal. Tijdens WOI werd de Lachende Engel door een Duitse granaat beschadigd, daarna werd de inmiddels beroemde Lachende Engel van Reims het icoon van de Franse oorlogspropaganda. Na de oorlog werd het beeld gerestaureerd.
De Kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: De decoraties bij de luchtbogen van de kathedraal van Reims. De beelden van mythische dieren hadden als doel om het kwaad en duistere geesten weg te houden. De pijlers van de luchtbogen bevatten nissen met daarin beelden van de engelen. Zowel de buiten- als de binnenzijde van de kathedraal van Reims is gedecoreerd met een groot aantal beelden van engelen.
De nok op het dak van de kathedraal van Reims, Cathédrale Notre-Dame de Reims, is verfraaid met een sierlijk maaswerk van stenen sculpturen, talloze klaverblaadjes en 'Fleurs-de-Lys', een gestileerde lelie die symbool staat voor Frankrijk, maar eveneens symbool staat voor zuiverheid en Moeder Maria. De kathedraal van Reims werd tijdens WOI zwaar beschadigd. De restauratie begon na de oorlog in 1919 en duurt tot op heden voort.
Kathedraal Notre-Dame, voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: Een van de waterspuwers van de kathedraal van Reims. De bouw van de kathedraal duurde ongeveer 80 jaar, maar de uitbreidingen en het decoreren namen enkele eeuwen in belsag. De kathedraal is verfraaid met talrijke beelden van engelen, daarom staat ze ook wel bekend als 'Cathédrale des Anges', 'Kathedraal van Engelen'.
De Notre-Dame, de Onze Lieve-Vrouwekathedraal in Reims: De Wit-Russische-Franse beeldend kunstenaar Marc Chagall ontwierp de drie gebrandschilderde glas-in-lood ramen voor de Axiale kapel van de kathedraal van Reims. De ramen werden in 1974 gemaakt door Charles Marq en zijn vrouw Brigitte Simon. Charles Marq paste de speciale middeleeuwse techniek toe, die werd gebruikt in het 13de eeuwse Reims voor de productie van de intense blauwe kleur, die ook werd gebruikt voor de ramen van de kathedraal in Chartres, bekend als 'Chartres Blauw'.
De kathedraal van Reims, de Notre-Dame, werd gebouwd in de hooggotische- of Frans gotische stijl, ze wordt beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van een gotische kathedraal. De indrukwekkende kathedraal is circa 138 meter lang, het middenschip is 30 meter breed en heeft in het midden een hoogte van 38 meter. De kathedraal heeft gebrandschilderde ramen, die van de 13de tot de 20ste eeuw dateren, het roosvenster boven het hoofdportaal is het belangrijkst.
De Notre-Dame, de Onze Lieve-Vrouwekathedraal in Reims: Een standbeeld van een engel, die met een muziekinstrument op een waterspuwer zit. De kathedraal van Reims is verfraaid met 2303 sculpturen, de westfaçade is een waar meesterwerk van vakmanschap en middeleeuwse kunst. De portalen van de kathedraal zijn de grootste gotische portalen ter wereld. De portalen zijn overvloedig gedecoreerd met beeldhouwwerken uit de 13de eeuw.
Het met beelden verfraaide zuidelijke dwarsschip van Onze Lieve-Vrouwekathedraal van Reims, de Notre-Dame. In de kathedraal werden drieëndertig Franse koningen gekroond, van Lodewijk VIII in 1223 tot Karel X in 1825, het bekendst is de kroning van Karel VII in 1429 in aanwezigheid van Jeanne d'Arc, de 'Maagd van Orléans', die met succes de Franse troepen aanvoerde tijdens enkele veldslagen tijdens de Honderdjarige oorlog.
Kathedraal Notre-Dame, voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: Naast de kathedraal van Reims staat het Paleis van Tau, het aartsbisschoppelijk paleis. Op de plek van de tegenwoordige kathedraal stond een kerk, waar in 496 koning Clovis I werd gedoopt door Saint Remi, de bisschop van Reims, een tegel in de huidige kathedraal geeft de plaats aan. Een latere op deze plek gebouwde kathedraal werd in 1210 door brand verwoest. De bouw van de huidige kathedraal begon in 1211.
De Kathedraal Notre-Dame, het voormalig klooster van Saint-Rémi en Paleis van Tau in Reims: Het Paleis van Tau met erachter de kathedraal van Reims. Het paleis dankt haar naam aan haar T-vorm, de Tau is de 19de letter van het Griekse alfabet. Het paleis was de verblijfplaats van de Franse koningen, voordat ze in de kathedraal van Reims werden gekroond. Het paleis is nu een museum, een topstuk is de talisman van Karel de Grote, een gouden medaillon met edelstenen.